Bikuspidalni zalistak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijagram ljudskog srca

Bikuspidalni zalistak (lijevi atrioventrikularni zalistak ili mitralni zalistak) je zalistak u srcu koji se nalazi između lijeve pretkomore i lijeve komore. Naziv mitralni dolazi od sličnosti zaliska sa mitrom, biskupskom kapom.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Bikuspidalni zalistak služi za usmjeravanje krvi iz lijeve pretkomore u lijevu komoru. Prilikom sistole pretkomore ovaj zalistak je otvoren. Na kraju sistole pretkomore, odnosno dijatostole komore, ovaj zalistak se zatvara sprečavajući tako povratak krvi u pretkomoru i stoji zatvoren tokom trajanja sistole lijeve komore.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Bikuspidalni zalistak se sastoji od dva zaliska koji zatvaraju atrioventrikularni otvor. Otvor je okružen fibroznim prstenom. Zalisci su povezani sa zidom lijeve komore pomoću chordae tendineae, da bi se spriječilo njihovo uvrtanje u pretkomore.