Silazni kanal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Eferentni kanali)
Silazni kanali
(Eferentni kanali)
Lokacija eferentnih kanala u zrelom ljudskom testisu
Okomiti presjek testisa sa rasporedom kanala. (Obilježeni vasa efferentia u vrhu centralno.)
Detalji
LatinskiDuctus efferentes testis
PrekurzorEkskretorne mezonefrosne tubule
SistemMuški reporoduktivni sistem
Gray'sp.1244
Anatomska terminologija

Silazni ili eferentni kanali (ili eferentne duktule ili ductuli efferentes ili ductus efferentes ili vasa efferentia) vežu rete testis sa inicijalnom sekcijom epididimisa.[1]

Postoje dva osnovna dizajna za efektivnu strukturu duktula:

  • a) više ulaza u epididimis, kao što se vidi kod većine velikih sisara. U ljudi i drugih velikih sisara postoji otprilike 15 do 20 eferentnih kanala, koji također zauzimaju gotovo trećinu glave epididimisa.
  • b) jednokratni ulaz, kao što se to vidi kod većine malih životinja, poput glodara, gdje se 3-6 duktula spaja u jedan mali duktus, pre ulaska u epididimis.

Duktuli su unilaminarni i sastavljeni su od stubastih trepljastih i netrepljastih (apsorptivnih) ćelija. Trepljaste ćelije služe za miješanje luminalne tekućine, što može pomoći u postizanju homogene apsorpcije vode iz tekućine proizvedene iz testisa, rezultirajući povećanjem koncentracije luminalne sperme. Epitel je okružen trakom glatkih mišića koji pomaže privući spermu prema epididimisu.[2]

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hess 2018
  2. ^ Hess RA 2018. Efferent ductules: structure and function. Encyclopedia of Reproduction. Skinner MK. San Diego, Academic Press: Elsevier. 1: 270-278.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]