Euglena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Euglenu
Euglena
Euglena
Sistematika
Carstvo Protisten (Protista)
Koljeno Euglenozoa
Razred Euglenoida
Red Euglenida
Ehrenberg, 1830
Rod Euglena

Euglena je predstavnik bičara, obično živi u otpadnim vodama, koja joj omogučava da preživi nepovoljne uslove. U našim krajevima poznata je euglena gracalis. Tijelo im je prekriveno pelikulom. Pri kretanju i metabolizmu može da se deformiše. Na prednjem dijelu tijala je očna pjega (fotoreceptor). Ima jedan ili dva biča, koji izlazi iz tzv. ždrijela. Mnogi predstavnici sadrže hlorofil a i b u plastidima. Oblik i raspored im je različit i po tome se razlikuju vrste. Ove vrste sa plastidima mogu vršiti fotosintezu tj stvaraju organske materije. Često sadrže materiju sličnu skrobu- paramilium, koji se sadrži u citoplazmi. Neke vrste se mogu održati u tami uz dovođenje rastvorene organske materije tj mogu preći na heterotrofni način ishrane. Razmnožavanje jebespolno, koje počinje na prednjem dijelu tijela koje se uzdužno dijeli. U normalnim uslovima dijeljenje se vrši samo u tami,a sinteza protoplazmatskih struktura na svjetlu.