Euglena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Euglenu
Euglena
Euglena
Sistematika
Carstvo Protisten (Protista)
Koljeno Euglenozoa
Razred Euglenoida
Red Euglenida
Ehrenberg, 1830
Rod Euglena

Euglena je predstavnik bičara, obično živi u otpadnim vodama, koja joj omogučava da preživi nepovoljne uslove. U našim krajevima poznata je euglena gracalis. Tijelo im je prekriveno pelikulom. Pri kretanju i metabolizmu može da se deformiše. Na prednjem dijelu tijala je očna pjega (fotoreceptor). Ima jedan ili dva biča, koji izlazi iz tzv. ždrijela. Mnogi predstavnici sadrže hlorofil a i b u plastidima. Oblik i raspored im je različit i po tome se razlikuju vrste. Ove vrste sa plastidima mogu vršiti fotosintezu tj stvaraju organske materije. Često sadrže materiju sličnu skrobu- paramilium, koji se sadrži u citoplazmi. Neke vrste se mogu održati u tami uz dovođenje rastvorene organske materije tj mogu preći na heterotrofni način ishrane. Razmnožavanje jebespolno, koje počinje na prednjem dijelu tijela koje se uzdužno dijeli. U normalnim uslovima dijeljenje se vrši samo u tami,a sinteza protoplazmatskih struktura na svjetlu.