Jody Scheckter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jody Scheckter
Rođenje29. januar 1950.
East London, Južnoafrička Republika
NacionalnostJužnoafrička Republika južnoafričko
Početak karijere1972.
Kraj karijere1980.
Formula 1 karijera
Trke113 (112 startova)
Prvenstva1 (1979.)
Pobjede10
Podiji33
Bodovi246 (255)[1]
Prve startne pozicije6
Najbrži krug13
Prva trkaVelika nagrada SAD, 1972. godine
Prva pobjedaVelika nagrada Švedske, 1974. godine
Posljednja pobjedaVelika nagrada Italije, 1979. godine
Posljednja trkaVelika nagrada SAD, 1980. godine
Posljednja sezona1980.

Jody Scheckter David (29. januar 1950. East London, Južnoafrička Republika) je bivši južnoafrički automobilist i prvak Formule 1 iz 1979. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani period[uredi | uredi izvor]

Jody Scheckter je rođen 29. januara 1950. godine u južnoafričkom gradu East Londonu gdje je njegov otac posjedovao trgovinu Renault automobila. Jody je tu radio kao pripravnik i naučio voziti kad je bio još vrlo mlad.[2]

Karijera vozača[uredi | uredi izvor]

Godine 1970. osvaja takmičenje južnoafričke Formule Ford i dobija stipendiju za vozača u Evropi. Sa nagradom od 300 £ i avionskom kartom do Engleske za sebe i svoju suprugu Pam - Jody odlazi iz Južnoafričke Republike kako bi postao najbolji vozač na svijetu.[2] To mu je oduvijek i bio cilj, ali je put do ostvarenja tog sna bio u početku posut olupinama bolida i mnogi su se pitali hoće li uopšte preživjeti.[2] Nakon dolaska u Veliku Britaniju, Jody Scheckter se vrlo brzo uzdigao do nivoa Formule 1. Svoj debi u ovom takmičenju ostvario je 1972. godine na stazi Watkins Glen za VN Amerike gdje je vozeći za tim McLarena ostvario 9. mjesto. Slijedeće godine, u svojoj trećoj po redu utrci u F1, na VN Francuske skoro da je pobijedio prije nego se sudario sa aktuelnim prvakom Emersonom Fittipaldijem, koji je nakon nesreće o Scheckteru izjavio slijedeće: "Ovaj luđak je prijetnja za sebe i za sve druge i ne pripada Formuli 1.[2] Odmah u slijedećoj utrci, na VN Velike Britanije, također je sudjelovao u velikom incidentu nakon čega je skoro 10 vozača odustalo od utrke. Asocijacija profesionalnih vozača Formule 1 je zahtjevala njegov odlazak iz ovog sporta ali je Scheckter ostao zahvaljujući dogovoru McLarena da ostane voziti za ovaj tim još 4 utrke.[2] Tokom treninga za VN SAD-a, Francuz François Cevert, koji je trebao biti Scheckterov timski kolega u Tyrrellu za sezonu 1974. je poginuo na stazi. Pošto je Scheckter bio odmah iza Cevert u trenutku nesreće je zaustavi svoj McLaren, izašao iz svog automobila i pokušao doći do Ceverta u uništenom bolidu ali je 29-godišnji Francuz već bio mrtav. Ovaj događaj je ostavio neizbrisiv trag na Južnoafrikanca koji je postao zreliji kao rezultat svjedočenja teške Cevertove nesreće.[2] Slijedeće sezone, za tim Tyrrellija vozi svoju prvu kompletnu sezonu u F1 kada u 7. utrci sezone osvaja svoju prvu pobjedu i to na VN Švedske. Sa još jednom pobjedom i ukupno 4 podija sezonu završava kao treći sa osvojenih 45 bodova. Dvije godine poslije također osvaja 3. mjesto u poretku vozača sa ukupno osvojenih 49 bodova. 1977. godine prelazi u ekipu Walter Wolf Racing i ostvaruje do tada najbolji plasman na kraju sezone osvojivši 2. mjesto. Pa ipak sa prelaskom u tim Ferrarija 1979. godine, pobjeđujući na 3 utrke i penjajući se još tri puta na podij sezonu završava kao prvoplasirani i postaje prvak Formule 1. U istoj ekipi ostaje još sezonu 1980. ali ostvaruje vrlo skromne rezultate nakon čega se povlači iz ove vrste takmičenja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Up until 1990 in F1, not all points scored by a driver contributed to their final World Championship tally. Numbers without parentheses are Championship points; numbers in parentheses are total points scored.
  2. ^ a b c d e f http://www.formula1.com/teams_and_drivers/hall_of_fame/283/