Korisnik:Gold lilium/Woody Harrelson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Woody Harrelson
Woody Harrelson
Rođenje (1961-07-23) 23. juli 1961 (62 godine)
Alma materHanover College (BA)
Zanimanjeglumac, dramaturg
Godine aktivnostiod 1985.
Supružnik/ciNancy Simon ​(u braku 1985-)​; Laura Louie ​(vjenčani 2008-danas)
Djeca3
PorodicaCharles Harrelson (otac); Brett Harrelson (brat)

Woodrow Tracy Harrelson (rođen 23. jula 1961) jest američki glumac i dramaturg. Dobitnik je raznih priznanja, uključujući Primetime Emmy nagradu i dvije nagrade Udruženja filmskih glumaca, pored nominacija za tri Oscara i četiri Zlatna globusa.

Harrelson je prvi put postao poznat po ulozi barmena Woodyja Boyda u NBC-jevom sitkomu Kafić "Uzdravlje"" (1985–1993), za koju je osvojio Primetime Emmy nagradu za izvanrednog sporednog glumca u humorističnoj seriji od ukupno pet nominacija. Ponovio je svoju ulogu u hvaljenoj spinoff seriji Frasier za koju je dobio Primetime Emmy nagradu za izvanrednog gostujućeg glumca u nominaciji za humorističnu seriju.

Dobio je tri nominacije za Oskara: najboljeg glumca za film The People i Larry Flynt (1996), najbolji sporedni glumac za The Messenger (2009) i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Ostali zapaženi filmovi uključuju White Men Can't Jump (1992), Natural Born Killers (1994), Kingpin (1996), Tanka crvena linija (1998), Nema zemlje za starce (film) (2007), Zombieland (2009), Rampart (2011), Sedam psihopata (2012), Sada me vidiš (2013), The Edge of Seventeen (2016), LBJ (2016), Solo: Priča iz Ratova zvijezda (2018) i Čovjek iz Toronta i Trougao tuge (oba 2022). Također se istakao zbog svog portreta Haymitcha Abernathyja u filmskom serijalu Igre gladi (2012–2015).

Harrelson je dobio dodatne nominacije za Primetime Emmy nagradu za izvanrednog glavnog glumca u limitiranoj seriji ili filmu za svoju ulogu Stevea Schmidta u HBO filmu Game Change (2012) i za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji za ulogu Martyja Harta u filmu HBO kriminalističke antologijske serije Pravi detektiv (2014). Trenutno glumi E. Howarda Hunta u HBO političkoj limitiranoj seriji White House Plumbers (2023).

Rani život[uredi | uredi izvor]

Woodrow Tracy Harrelson[1][2] rođen je u Midlandu, Texas, 23. jula 1961. od majke sekretarice Diane (rođene Oswald)[3] i osuđenog ubice Charlesa Voydea Harrelsona. Odrastao je u prezbiterijanskom domaćinstvu zajedno sa svoja dva brata, Jordanom i Brettom. Brett je također glumac.[4] Njihov otac je dobio doživotnu kaznu zatvora za ubistvo saveznog sudije Johna H. Wooda Jr. 1979. godine,[5] a Harrelson je izjavio da je njegov otac rijetko bio prisutan tokom njegovog djetinjstva.[4] Charles je umro u zatvoru Sjedinjenih Američkih Država, Administrative Maximum Facility 15. marta 2007. godine.[5] Harrelsonova porodica je bila siromašna i oslanjala se na prihode njegove majke.[4] Pohađao je školu Briarwood.[6] Godine 1973. preselio se u rodni grad svoje majke, Lebanon, Ohio,[7] gdje je pohađao Lebanon High School, koju je završio 1979. g.[8] Proveo je ljeto 1979. radeći u zabavnom parku Kings Island.[9]

Harrelson je pohađao Hanover College u Hanoveru, Indiana, gdje je studirao pozorište i engleski jezik.[10][11] Na koledžu je bio član bratstva Sigma Chi i sprijateljio se s budućim potpredsjednikom Mikeom Penceom.[11] Diplomirao je 1983. godine.[11]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Televizija[uredi | uredi izvor]

Harrelson na dodjeli nagrada Emmy 1988. godine

Harrelson je nadaleko poznat po svom radu u NBC sitcomu Kafić "Uzdravlje". Igrao je barmena Woodyja Boyda, koji je zamijenio Coacha (glumio ga je Nicholas Colasanto koji je umro u februaru 1985). Pridružio se glumačkoj ekipi 1985. u četvrtoj sezoni, glumeći posljednjih osam sezona (1985–1993) u seriji. Za ovu ulogu Harrelson je bio nominovan za pet nagrada Emmy,[12] osvojivši jednom 1989. godine. Njegov lik, Woody Boyd, bio je iz Hanovera u Indiani, gdje je Harrelson pohađao koledž. Godine 1999. Harrelson je gostovao u uspješnom spin-offu Kafića "Uzdravlje", Frasieru, u kojem je ponovio ulogu Woodyja Boyda. Za ovu predstavu bio je nominovan za nagradu Emmy za najboljeg gostujućeg glumca u humorističnoj seriji. Pojavio se u nekoliko epizoda Will & Grace iz 2001. godine kao Gracein novi dečko Nathan.

12. novembra 2009. godine, u epizodi Comedy Central emisije, The Colbert Report, Harrelsona je intervjuirao Stephen Colbert, kako bi promovirao svoj film The Messenger. Kao odgovor na Colbertovo pitanje o njegovoj podršci trupama, Harrelson je pristao da dopusti Colbertu da mu obrije glavu ispred kamera. Harrelson se vratio na televiziju 2014. godine, glumeći zajedno s Matthewom McConaugheyem u prvoj sezoni HBO-ove kriminalističke serije Pravi detektiv, gdje je glumio Martya Harta, policajca iz Luizijane, koji istražuje ubistva koja su se dogodila u periodu od 17 godina.

Dana 6. juna 2010. godine, Harrelson je učestvovao na turniru Soccer Aid 2010 za UNICEF UK na Old Traffordu u Manchesteru. Utakmica se prenosila uživo na britanskoj televiziji ITV. Nakon što je doveden kao zamjena za Gordona Ramsaya, Harrelson je izveo posljednji jedanaesterac u izvođenju penala, nakon neriješenog rezultata 2-2 nakon 91,2 minute igre. Uprkos tome što u početku nije znao odakle tačno treba da se izvede njegov udarac, Harrelson je postigao gol za pobjedu za tim "Ostatka svijeta", pobjedivši Englesku po prvi put od početka turnira. U kasnijem intervjuu je tvrdio da se "ne sjeća ni trenutka kada je postigao pogodak".

Harrelson je takođe učestvovao na Soccer Aid 2012 27. maja 2012. godine. Utakmica je završila rezultatom 3-1 u korist Engleske.[13]

Harrelson bi trebao igrati u HBO- ovoj političkoj limitiranoj seriji White House Plumbers (2023) gdje će glumiti obavještajnog službenika E. Howarda Hunta. Serija će se fokusirati na skandal i istragu Watergate. Harrelson je također izvršni producent serije.[14]

Film[uredi | uredi izvor]

Harrelson u aprilu 2007. godine

Dok je još radio na seriji Kafić "Uzdravlje", Harrelson je napravio novi početak svoje filmske karijere. Njegov prvi film bio je Wildcats, fudbalska komedija iz 1986. s Goldie Hawn. Svoju ulogu u Wildcats nastavio je romantičnom komedijom Cool Blue iz 1990. godine, zajedno s Hankom Azariom. Ponovo se udružio s Wesleyjem Snipesom (koji je također debitovao u Wildcats) u kino hitu White Men Can't Jump (1992) i akcionom filmu Money Train (1995). Godine 1993. Harrelson je glumio uz Roberta Redforda i Demi Moore u drami Nepristojan prijedlog, koja je bila financijski vrlo uspješna, zaradivši preko 265.000.000 dolara širom svijeta.[15] Potom je glumio Mickeja Knoxa u filmu Rođene ubice Olivera Stouna i dr. Majkla Rejnoldsa u filmu Michaela Cimina The Sunchaser. Glumio je zajedno s Keiferom Sutherlandom u filmu The Cowboy Way (1994). Godine 1996. glumio je u komediji Kingpin za braću Farrelly.

Harrelsonova karijera je dobila zamah kada je glumio u filmu Miloša Formana Ljudi protiv Larryja Flynta, u kojem je glumio Larryja Flynta, izdavača Hustler magazina. Film je bio uspješan, a Harrelsonova izvedba nominirana je za Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca. Nakon toga, Harrelson je dobivao i ozbiljnije filmske uloge. Glumio je u ratnom filmu Dobrodošli u Sarajevo 1997., a iste godine je imao glavnu ulogu narednika Schumanna u filmu Wag the Dog i Willa Huffmana u porodičnom filmu Road to Manhattan. Godine 1998. Harrelson je glumio u trileru Palmetto i glumio narednika Kecka u The Thin Red Line, ratnom filmu nominiranom za sedam Oscara 1999. godine. Harrelson je snimio i druge filmove poput The Hi-Lo Country i glumio Raya Pekurnyja u komediji EDtv. Takođe 1999. godine, glumio je samog sebe u cameou na kraju filma Austin Powers: Špijun koji me je za*ebao, a kasnije kao bokser Vince Boudro u filmu Rona Šeltona Igraj do kosti. Harrelson se ponovo nije pojavljivao u filmovima sve do 2003. godine, kada je glumio Galaxiju u komediji Upravljanje ljutnjom. Pojavio se u akcionom filmu After the Sunset i filmu Spike Leea She Hate Me.

Godine 2005. Harrelson je glumio u filmu The Big White and North Country. Također 2005. godine pojavio se kao Kelly Ryan, muž žene opsjednute takmičenjem u filmu Dobitnik nagrade Defiance, Ohio. Harrelson je snimio dva filma 2006. godine, animiranu filmsku verziju Free Jimmyja i A Scanner Darkly. Godine 2007. glumio je Cartera Pagea III, gej pratnju privilegovanih žena Washingtona DC, u filmu The Walker. U Oskarom nagrađenom kriminalističkom trileru iz 2007. godine Nema zemlje za starce, Harrelson je imao ključnu ulogu Carsona Wellsa, lovca na glave. Film je dobio nagradu za najbolji film i režiju za Joela Coena i Ethana Coena. Harrelson je također osvojio nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumačku ulogu, zajedno s Tommy Lee Jonesom, Javierom Bardemom, Joshom Brolinom i Kelly Macdonald. U Bitci u Sijetlu iz 2007. godine Harrelson je igrao još jednu ključnu ulogu policajca iz Seattle čija trudna žena gubi bebu tokom protesta Svjetske trgovinske organizacije 1999. godine. Godine 2008. Harrelson se pojavio u nekoliko filmova, među kojima su košarkaška komedija Willa Ferrella Semi-Pro i surova drama Willa Smitha Seven Pounds kao slijepi veganski prodavač mesa po imenu Ezra Turner.

Harrelson u biblioteci i muzeju Lyndon Baines Johnson 2016. godine

Godine 2009. Harrelson je dobio vrlo dobre kritike za svoju ulogu kapetana Tonyja Stonea u The Messengeru. Za ulogu, koju su mnogi kritičari smatrali njegovom najboljom, Harrelson je bio nominovan za nagradu Satellite, nagradu Independent Spirit, nagradu Zlatni globus, nagradu Udruženja filmskih glumaca i nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca. Harrelson je također osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca na ceremoniji dodjele nagrada National Board of Review 2009. i dobio je priznanja od raznih društava kritičara. Iste godine, Harrelson je glumio i u horor komediji Zombieland, a zatim u filmu Rolanda Emmericha iz 2012. godine, gdje je igrao Charlieja Frosta, čovjeka koji upozorava na smak svijeta. Godine 2010. glumio je barmena i mentora u futurističkom zapadnjačkom filmu o borilačkim vještinama Bunraku. Godine 2011. glumio je Tommya u filmu Prijatelji s beneficijama. Harrelson je bio narator u filmu ETHOS iz 2011, koji istražuje ideju samouništavajućeg modernog društva kojim upravljaju nejednaka moć i propali demokratski ideali. Glumio je Haymitcha Abernathyja u The Hunger Games iz 2012. godine i ponovio ulogu u sva tri naredna filma u seriji. Godine 2012. imao je vodeću ulogu u Game Change kao republikanski strateg Steve Schmidt. Dana 3. februara 2012. godine učestvovao je u sesiji "Ask Me Anything"[16] na web stranici Reddit.[17] AMA se pretvorila u PR katastrofu kada Harrelson nije uspio dati smislene odgovore ni na jedno pitanje i ubrzo je izričito odbio odgovoriti na bilo šta što nije direktno povezano s tada nadolazećim svjetskim izdavanjem filma Rampart, u kojem je glumio.[18][19][20]

Godine 2015. Woody Harrelson i kćer Zoe glumili su u 7-minutnom kratkom filmu za U2 'Song for Someone'.[21] Godine 2016. Harrelson je najavio da će režirati, pisati, producirati i glumiti u filmu Izgubljeni u Londonu, koji je snimljen u jednom kadru i premijerno prikazan uživo 19. januara 2017. godine. Harrelson je glumio šefa policije Billa Willoughbyja u crnom komedijskom kriminalističkom filmu Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, objavljenom 2017. godine, za koji je dobio nominacije za Oscara za najboljeg sporednog glumca i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za izvanrednu izvedbu muškog glumca u sporednoj ulozi. Godine 2017. igrao je antagonista Pukovnika u naučnofantastičnom filmu Rat za planetu majmuna.[22] Takođe je te godine glumio u komičnoj drami The Glass Castle, adaptaciji memoara Jeannette Walls.[23]

Harrelson je 2018. godine glumio Tobiasa Becketta, kriminalca i mentora Hana Sola u Lucasfilm Solo: Priča iz Ratova zvijezda.[24][25][26] 2018. godine pojavio se u cameou na kraju filma Venom, tumačeći Cletusa Kasadyja, a ponovio je ulogu glavnog antagoniste, također dajući glas simbiotu Carnageu koji se pridružuje Kasadyju, u nastavku Venom: Let There Be Carnage iz 2021. Godine 2019. glumio je s Kevinom Kostnerom u filmu The Highwaymen. U novembru 2019. glumio je u blockbuster filmu Rolanda Emmericha Midway, glumeći admirala Chestera Nimitza.[27][28][29][30][31][32] Iste godine je ponovio svoju ulogu Tallahasseeja u Zombieland 2: Double Tap.

U martu 2021. trebao bi glumiti Felixa Kerstena u filmuThe Man with the Miraculous Hands, dugometražnoj adaptaciji istoimenog romana Josepha Kessela iz 1960. godine.

Godine 2023. glumio je u filmu Šampioni kao trener košarkaškog tima Specijalne Olimpijade, u kojem su glumili mnogi glumci sa invaliditetom.

Pozorište[uredi | uredi izvor]

Godine 1999. Harrelson je režirao vlastitu predstavu Najdalje od sunca, u Theatre de la Jeune Lune u Minneapolisu. Slijedila su uloge u Roundaboutovom brodvejskom oživljavanju drame N. Richarda Nasha The Rainmaker 2000. godine, Sam Sheparda The Late Henry Moss 2001., Johna Kolvenbacha On an Average Day s Kyleom MacLachlanom u londonskom West Endu u jesen 2002. i u ljeto 2003. Harrelson je režirao premijeru predstave Ovo je naša omladina Kennetha Lonergana u Torontu, u pozorištu Berkley Street.

U zimu 2005-2006 Harrelson se vratio na londonski West End glumeći u Noći iguane Tennesseeja Williamsa u Lyric Theatreu. Režirao je predstavu Bullet for Adolf (koju je napisao s Frankie Hymanom) u cijenjenom Hart House teatru u Torontu, Ontario, koja je prikazana od 21. aprila do 7. maja 2011. godine. Bullet for Adolf otvorila je Off-Broadway (New World Stages) s pretpregledom koji počinje 19. jula 2012., a prestala je s prikazivanjem 30. septembra 2012., otkazujući najavljeno produženje do 21. oktobra.[33] Predstava je dobila loše recenzije njujorških kritičara.[34]

Posao[uredi | uredi izvor]

Harrelson je 13. maja 2022. otvorio The Woods WeHo — dispanzer kanabisa u blizini Melrose Ave u Los Angelesu, Kalifornija.[35][36][37]

Lični život[uredi | uredi izvor]

Harrelson 2004. godine

Godine 1985. Harrelson se oženio s Nensi Simon (kći dramskog pisca Nila Simona) u Tijuani. Par nije imao namjeru da bude ozbiljan i planirali su oboje da se razvedu sljedećeg dana, ali salon za venčanje/razvode je bio zatvoren kada su se vratili i ostali su u braku još deset meseci.[38] Godine 2008. oženio se Laurom Louie, suosnivačicom usluge dostave organske hrane Yoganics.[39] Upoznali su se 1987. godine kada je radila kao njegov lični asistent.[40] Žive u Mauiju na Hawajima i imaju tri kćerke (rođene 1993., 1996. i 2006).[41]

Harrelson je 2014. godine dobio počasni doktorat humanog pisma (DHL) sa Hanover Collegea.[42]

Harrelson je obožavatelj šaha. U novembru 2018. prisustvovao je prvoj partiji Svjetskog šahovskog prvenstva u Londonu, koju su igrali norveški prvak Magnus Carlsen i američki kandidat Fabiano Caruana. Napravio je ceremonijalni prvi potez na početku partije.[43] Takođe je odigrao ceremonijalni prvi potez za prethodno Svetsko prvenstvo u šahu, održano u New Yorku 2016. godine.

Godine 1999. u Pragu, Woody Harrelson, igrajući Bijelog, koristi Parham Attack, nazvan po Bernardu Parhamu, kako bi izazvao svjetskog prvaka u šahu Garrya Kasparova. Međutim, Harrelsonu je pomoglo nekoliko šahovskih velemajstora koji su bili u Pragu koji su gledali šahovsku utakmicu između GM-a Alexei Shirova i GM-a Judit Polgár.[44]

Godine 2020. godine, Harrelson je viđen kako vježba brazilski jiu-jitsu dok je snimao, nakon što je dobio prvu oznaku na bijelom pojasu.[45]

Harrelson je obožavatelj Cincinnati Bengalsa.

Godine 2023. Harrelsonov dugogodišnji prijatelj Matthew McConaughey izjavio je da bi on i Harrelson potencijalno mogli biti braća. McConaughey majka je tvrdila da je bila intimna sa Harrelsonovim ocem, Charles Harrelsonom, otprilike u vreme McConaugheyvog začeća.[46]

Način života i pogledi[uredi | uredi izvor]

Harrelson slijedi sirovu vegansku ishranu. Pored toga što ne jede meso ili mliječne proizvode, Harrelson ne jede šećer ni brašno.[47] U Zombielandu, u kojem igra lik koji voli Twinkies, Twinkies su zamijenjeni veganskim lažnim Twinkiesima napravljenim od kukuruznog brašna.[48] Pojavio se na poštanskoj marki (kao PhotoStamp) 2011. godine kao jedan od 20 PETA -inih poznatih vegetarijanaca, a proglašen je PETA-inim najseksi vegetarijancem 2012. (zajedno s Jessicom Chastain).

Harrelson je kao dijete bio religiozni prezbiterijanac i studirao je teologiju tokom fakulteta.[49] Harrelson je za Playboy u oktobru 2009. rekao: „Upuštao sam se u teologiju i proučavao korijene Biblije, ali onda sam počeo da otkrivam prirodu nje koju je stvorio čovjek. Počeo sam da vidim stvari koje su me navele da se zapitam: 'Da li Bog zaista govori kroz ovaj instrument?' Otvorile su mi se oči za stvarnost da je Biblija samo dokument za kontrolu nad ljudima.”[50][51] Za sebe kaže da ima "snažan duhovni život".[52]

U aprilu 2020. Harrelson je objavio post na Instagramu promovirajući teoriju zavjere koja tvrdi da postoji veza između 5G mreža i COVID-19, a koja je kasnije izbrisana.[53] U maju 2022. Harrelson je rekao da "ne vjeruje u teoriju o klicama" i smatra da su maske za lice kao preventivna mjera protiv COVID-19 "apsurdne", dodajući: "Muka mi je od toga da nosiš masku, i mislite da sadrži vaš dah - ali da jeste, umrli biste, udisali biste svoj vlastiti ugljični monoksid [sic]."

Pravna pitanja[uredi | uredi izvor]

1. juna 1996. Harrelson je uhapšen u Lee Count, Kentucky, nakon što je simbolično zasadio četiri sjemenke konoplje kako bi osporio državni zakon koji ne pravi razliku između industrijske konoplje i marihuane. Harrelson je stigao u okrug sa svojim advokatom, bivšim guvernerom Kentuckyja Louiejem B. Nunnom, agentom i snimateljskom ekipom CNN-a. Dok je bio u lokalnom hotelu, Harrelson je nazvao okružnog šerifa Juniora Kilburna da ga obavijesti o svojim namjerama. Kilburn i zamjenik šerifa Danny Towsend stigli su na lokaciju gdje ih je Harrelson obavijestio da će biti. Dok su kamere snimale, Harrelson je zasadio sjeme konoplje u zemlju. Nakon što je zasađeno, Kilburn je uhapsio Harrelsona zbog uzgoja marihuane i zatvorio ga u okružni zatvor. Pušten je uz kauciju od 200 dolara istog dana. Kasnije je davao autograme i fotografisao se s poslanicima. Oslobođen je optužbi uz pomoć Nunna nakon samo 25 minuta.[54] Događaji su prikazani u dokumentarnom filmu Michaela P. Henninga iz 2010. Hempsters: Posadite sjeme.[55]

Harrelson je 2002. godine uhapšen u Londonu nakon incidenta u taksiju koji je završio policijskom potjerom. Harrelson je odveden u policijsku stanicu u Londonu i kasnije pušten uz kauciju.[56] Slučaj je kasnije odbačen nakon što je Harrelson platio taksisti koji je učestvovao u incidentu 550 funti (844 dolara).[57] Ovo je postalo inspiracija za njegov film iz 2017. koji je uživo emitovao Izgubljeni u Londonu.[58]

2008. godine, TMZ fotograf Josh Levine podnio je tužbu protiv Harrelsona zbog navodnog napada ispred holivudskog noćnog kluba 2006. godine. Na video snimku incidenta se vidi kako Harrelson hvata kameru i sukobljava se s fotografom. Tužioci Los Angelesa odbili su da podignu optužnicu protiv glumca, ali je Levine tog ljeta podnio tužbu tražeći 2,5 milion dolara odštete.[59] Slučaj je odbačen u aprilu 2010. godine.[60]

Drugi poduhvati[uredi | uredi izvor]

Aktivizam[uredi | uredi izvor]

Harrelson je entuzijasta i pobornik legalizacije marihuane i konoplje.[61][62] Gostovao je u pjesmi Ziggya Marleya "Wild and Free", pjesmi koja zagovara uzgoj kanabisa. Od 2003. Harrelson je bio član savjetodavnog odbora NORML-a.[63]

Harrelson je prisustvovao ekološkim događajima kao što je festival PICNIC'07 koji je održan u Amsterdamu u septembru 2007.[64] PICNIC opisuje svoj godišnji festival kao "tri intenzivna dana [kada] miješamo kreativnost, nauku, tehnologiju, medije i posao kako bismo istražili nova rješenja u duhu ko-kreacije".[65] Jednom se popeo na most Golden Gate s članovima North Coast Earth First! grupe da razviju transparent na kojem je pisalo: "Hurwitz, nisu li drevne sekvoje dragocjenije od zlata?" u znak protesta protiv Maxxam Inc. izvršnog direktora Charlesa Hurwitza, koji je jednom rekao: "Onaj ko ima zlato, donosi pravila."[66]

Harrelson je jednom putovao na zapadnu obalu SAD-a biciklom i domino karavanom s biodizel autobusom na konopljino ulje sa Spitfire agencijom (tema nezavisnog dokumentarca Go Further) i bio je narator u dokumentarcu Grass iz 1999. godine. Nakratko je posjedovao bar s kiseonikom u Zapadnom Hollywoodu pod nazivom "O2".[67]

Harrelson je javno govorio protiv invazije na Irak 2003. godine, kao što je ranije protestirao i protiv Prvog zaljevskog rata, kako na UCLA, tako i tokom turneje koledža u Iowa i Nebraski 1991. godine pod pokroviteljstvom "Woody Harrelson Educational Tours". U oktobru 2009. godine dobio je počasnu diplomu Univerziteta York za doprinose na polju ekološkog obrazovanja, održivosti i aktivizma.[68]

U junu 2010. Harrelson je učestvovao u Soccer Aid-u na Old Traffordu u Manchesteru kako bi prikupio novac za UNICEF. Igrao je za tim Ostatka svijeta zajedno s bivšim profesionalcima Zinedineom Zidaneom i Luísom Figom, kao i kuharom Gordonom Ramsayem i kolegama holivudskim glumcima Mikeom Myersom i Michaelom Sheenom.[69] Harrelson je igrao posljednjih 15 minuta i postigao pobjednički gol u izvođenju penala nakon neriješenog rezultata 2-2 u regularnom vremenu. Igrao je na utakmici UNICEF-a 2012. godine, odigravši posljednjih 10 minuta utakmice za reprezentaciju ostatka svijeta, izgubivši od Engleske rezultatom 3–1.

Politika[uredi | uredi izvor]

Harrelson se identificira kao anarhista.[70] U razgovoru s Howardom Zinnom, priznao je da ga smatra svojim ličnim herojem.[71] Harrelson je 2002. godine napisao članak u britanskom listu The Guardian u kojem osuđuje pripremu predsjednika Georgea W. Busha za američku invaziju na Irak kao "rasistički i imperijalistički rat".[72] Također je izjavio da je bio protiv prethodnog rata SAD-a u Iraku i sankcija predsjednika Billa Clintona protiv Iraka. Harrelson je 2013. godine osudio predsjednika Baracka Obamu jer nije povukao američke trupe iz Afganistana, negativno ga upoređujući s Richardom Nixonom.[73]

Filmografija i nagrade[uredi | uredi izvor]

S karijernim portfeljem filmografije i drugih nastupa u različitim žanrovima, Harrelson je poznat po svojim ulogama i ispred i iza kamere na nekoliko projekata. Njegove glumačke zasluge donijele su mu globalno priznanje, donijevši mu nominacije za sedam Primetime Emmy nagrada, tri Oskara, BAFTA nagradu, četiri Zlatna globusa i sedam nagrada Udruženja filmskih glumaca. Njegove nominacije za Oscara uključuju priznanje za najboljeg glumca za ulogu Larryja Flynta u biografskoj drami The People vs. Larryja Flynta i najboljeg sporednog glumca za njegove portrete veterana Zaljevskog rata i šefa policije u filmu The Messenger iz 2009. te Tri bilborda izvan Ebbinga, Missouri iz 2017. godine. Na televiziji, njegova probojna uloga barmena Woodyja Boyda donijela mu je pet nominacija za Emmy u kategoriji izvanrednog sporednog glumca u humorističnoj seriji, uz jednu pobjedu. Harrelson se kasnije vratio na male ekrane ulogama u humorističnoj seriji Frasier i televizijskom filmu Game Change iz 2012. godine, za koje je dobio još dvije nominacije za Emmy: za izvanrednog gostujućeg glumca u humorističnoj seriji i izvanrednog glavnog glumca u mini seriji ili filmu, respektivno.

Osim njegovih brojnih uspjeha u industriji, ostali zasluge uključuju North Country (2005), Nema zemlje za starce (2007), 2012, Zombieland (oba 2009), Now You See Me (2013) i njegov nastavak iz 2016., Igre gladi i filmske serije (2012–2015), The Edge of Seventeen, LBJ (oba 2016), The Glass Castle (2017) i Kate (2021). Harrelson je također glumio u filmovima s negativnim kritikama, a njegova uloga u Nepristojnom prijedlogu iz 1993. godine mu je donijela nagradu Zlatna malina za najgoreg sporednog glumca 1994. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cooper, Tim (July 19, 2002). "Welcome to Woody World". Thisislondon.co.uk. Arhivirano s originala, May 5, 2013. Pristupljeno September 30, 2013.
  2. ^ Sipchen, Bob (December 20, 1998). "The Life of Woody". Los Angeles Times. Arhivirano s originala, July 15, 2012.
  3. ^ "Diane Lou Harrelson". geni_family_tree. Arhivirano s originala, January 15, 2020. Pristupljeno January 15, 2020.
  4. ^ a b c Garrahan, Matthew (May 25, 2018). "Woody Harrelson: 'I had to go outside and fire up a hooter'". Financial Times. Arhivirano s originala, December 10, 2022.
  5. ^ a b "Woody Harrelson's Father Dies in Prison; Charles Harrelson Was Convicted Of Killing A Federal Judge In Texa". CBS News. March 21, 2007. Arhivirano s originala, 2009-10-16.
  6. ^ Parkyn, John. "Name Dropping". Sun-Sentinel (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 2018-11-29. Pristupljeno 2023-03-31.
  7. ^ "Jailer recalls conversations with Woody Harrelson's father". News4SA. February 17, 2020. Arhivirano s originala, February 24, 2023. Pristupljeno February 24, 2023.
  8. ^ McClelland, Justin (March 4, 2010). "Woody Harrelson's early co-stars share memories". Dayton Daily News. Arhivirano s originala, March 7, 2018. Pristupljeno March 6, 2018.
  9. ^ "Celebrities who worked at Kings Island". The Cincinnati Enquirer. April 14, 2014. Arhivirano s originala, June 24, 2015. Pristupljeno March 6, 2018.
  10. ^ Palmer, Martyn (January 7, 2018). "Woody Harrelson: 'I used to have my head up my ass'". The Guardian. Arhivirano s originala, July 6, 2022. Pristupljeno July 14, 2022.
  11. ^ a b c DeSantis, Rachel (May 9, 2018). "Woody Harrelson 'quite liked' his college pal Mike Pence". New York Daily News. Arhivirano s originala, November 19, 2021. Pristupljeno July 14, 2022.
  12. ^ "Woody Harrelson Emmy Nominated". Emmys.com. Arhivirano s originala, March 1, 2020. Pristupljeno September 30, 2013.
  13. ^ "Soccer Aid 2012 Injures Stars, Saves Children". May 29, 2012. Arhivirano s originala, April 2, 2019. Pristupljeno October 31, 2017.
  14. ^ "HBO's 'White House Plumbers' Teaser Revisits the Watergate Scandal". IndieWire. December 9, 2022. Arhivirano s originala, February 5, 2023. Pristupljeno February 5, 2023.
  15. ^ "Indecent Proposal (1993)". Box Office Mojo. July 6, 1993. Arhivirano s originala, June 20, 2010. Pristupljeno September 30, 2013.
  16. ^ "I'm Woody Harrelson, AMA". Reddit. February 3, 2012. Arhivirano s originala, February 10, 2012. Pristupljeno April 3, 2012.
  17. ^ "Woody Harrelson Reddit: 'Rampart' Star to Host Question AMA Session Friday". International Business Times. February 3, 2012. Arhivirano s originala, April 20, 2012. Pristupljeno April 3, 2012.
  18. ^ "Woody Harrelson and the No-Good, Very Bad Reddit AMA". The New York Observer. February 4, 2012. Arhivirano s originala, April 7, 2012. Pristupljeno April 3, 2012.
  19. ^ Hill, Kashmir (February 6, 2012). "Woody Harrelson's Attempt To Promote New Movie On Reddit Goes Horribly Wrong". Forbes. Arhivirano s originala, April 11, 2012. Pristupljeno April 3, 2012.
  20. ^ "Lessons from Woody Harrelson's 'epic fail' on Reddit". Maclean's. February 13, 2012. Arhivirano s originala, April 3, 2012. Pristupljeno April 3, 2012.
  21. ^ "Watch U2's 'Song for Someone' Short Film, Starring Woody Harrelson". Billboard. Arhivirano s originala, March 31, 2017. Pristupljeno March 30, 2017.
  22. ^ "Woody Harrelson to Play Villain in New 'Planet of the Apes' Movie (Exclusive)". The Hollywood Reporter. September 15, 2015. Arhivirano s originala, September 29, 2015. Pristupljeno October 2, 2015.
  23. ^ "Naomi Watts in Talks to Join Brie Larson in Drama 'Glass Castle' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. March 29, 2016. Arhivirano s originala, March 29, 2016. Pristupljeno March 30, 2016.
  24. ^ "WOODY HARRELSON SIGNS ON FOR YOUNG HAN SOLO FILM". StarWars.com. Arhivirano s originala, January 30, 2017. Pristupljeno January 11, 2017.
  25. ^ Kroll, Justin (January 3, 2017). "Woody Harrelson Eyed to Play Han Solo's Mentor in Star Wars Spinoff (EXCLUSIVE)". Variety. Arhivirano s originala, January 29, 2017. Pristupljeno January 11, 2017.
  26. ^ Prudom, Laura (January 11, 2017). "Woody Harrelson drops new hints about his role in the Star Wars Han Solo spinoff". Mashable.com. Arhivirano s originala, January 12, 2017. Pristupljeno January 12, 2017.
  27. ^ Donnelly, Matt (October 31, 2019). "Roland Emmerich Just Made a $100 Million Indie Film. Will It Work?". Variety. Arhivirano s originala, October 31, 2019. Pristupljeno October 31, 2019.
  28. ^ Fleming, Mike Jr. (May 23, 2017). "Bona Film Group Stakes $80M On Roland Emmerich/Mark Gordon WWII Battle Pic 'Midway:' Cannes". Deadline. Arhivirano s originala, March 15, 2020. Pristupljeno May 24, 2017.
  29. ^ Wiseman, Andreas (May 2, 2018). "Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' Sets Sail With Woody Harrelson, Mandy Moore & AGC Studios — Cannes Hot Pic". Deadline. Arhivirano s originala, March 3, 2020. Pristupljeno May 4, 2018.
  30. ^ Kit, Borys (July 3, 2018). "Luke Evans Joins Roland Emmerich's Naval Action Movie 'Midway' (Exclusive)". The Hollywood Reporter (jezik: engleski). Arhivirano s originala, April 4, 2019. Pristupljeno July 6, 2018.
  31. ^ Marc, Christopher (July 24, 2018). "Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' Adds 'The Guest' Cinematographer - GWW". thegww.com. Arhivirano s originala, October 17, 2018. Pristupljeno July 24, 2018.
  32. ^ D'Alessandro, Anthony (September 5, 2018). "Roland Emmerich's WWII Epic 'Midway' To Open Veterans Day Weekend 2019". Deadline. Arhivirano s originala, March 31, 2020. Pristupljeno September 6, 2018.
  33. ^ Rohter, Larry (August 2, 2012). "Two Friends Write a Play After Work". The New York Times. Arhivirano s originala, December 10, 2017. Pristupljeno January 4, 2015.
  34. ^ Rao, Mallika (August 9, 2012). "'Bullet For Adolf,' Woody Harrelson's Play, Panned By Critics Who Wonder If Real Marijuana Would Make It Funnier". HuffPost. Arhivirano s originala, January 26, 2021. Pristupljeno November 6, 2019.
  35. ^ Wilson, Dan (July 18, 2022). "Woody Harrelson's dispensary reviewed: The Woods has the goods". Leafly. Arhivirano s originala, July 18, 2022. Pristupljeno July 19, 2022.
  36. ^ Bartlett, Lindsey (May 16, 2022). "Woody Harrelson Talks Cannabis At The Woods Dispensary Opening". Forbes (jezik: engleski). Arhivirano s originala, July 20, 2022. Pristupljeno July 20, 2022.
  37. ^ Murillo, Paulo (May 13, 2022). "Actor Woody Harrelson Opens The Woods Dispensary in West Hollywood". WeHo Times (jezik: engleski). Arhivirano s originala, March 7, 2023. Pristupljeno July 20, 2022.
  38. ^ "Woody Harrelson". hollywood.com. 2007. Arhivirano s originala, January 25, 2013. Pristupljeno September 9, 2007. whimsically married in Tijuana in 1985 intending to divorce the following day, but when the couple returned to the storefront marriage/divorce parlor, they found it closed because it was Sunday; marriage lasted 10 months; Harrelson would later tell USA Today, "We had to get a summary dissolution through Jacoby and Meyers. I think at the time Neil was a little bit worried I might try to go after her money."
  39. ^ "Woody Harrelson on his pursuit of happiness 'off the hamster wheel'". Arhivirano s originala, May 18, 2017. Pristupljeno March 9, 2019.
  40. ^ "Woody Harrelson Gets Married in Hawaii". Us Weekly. 2008. Arhivirano s originala, December 31, 2008. Pristupljeno December 30, 2008. wife Laura Louie: born c. 1965; co-founded Yoganics, an organic food home delivery service in 1996
  41. ^ Palmer, Martyn (January 7, 2018). "Woody Harrelson: 'I used to have my head up my ass'". The Observer. Arhivirano s originala, May 29, 2020. Pristupljeno January 7, 2018.
  42. ^ "Woody Harrelson receives honorary degree at Hanover College". Indianapolis Star. Arhivirano s originala, January 7, 2020. Pristupljeno August 22, 2018.
  43. ^ "Woody Harrelson the unlikely star turn as chess stakes its claim as a spectator sport". The Telegraph. November 11, 2018. Arhivirano s originala, 2022-08-14. Pristupljeno 31 March 2023.
  44. ^ Hans Ree (2000). "Dutch Treat". NRC-Handelsblad (June 17).
  45. ^ BjjTribes (November 19, 2020). "Actor Woody Harrelson earns first stripe whilst training BJJ". BjjTribes (jezik: engleski). Arhivirano s originala, May 10, 2021. Pristupljeno November 19, 2020.
  46. ^ "Matthew McConaughey says True Detective co-star Woody Harrelson could be his half-brother". Sky News (jezik: engleski). Pristupljeno 2023-04-14.
  47. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom esquire
  48. ^ "Woody Harrelson: A vegetarian among carnivores". Reading Eagle Press. Arhivirano s originala, August 13, 2012. Pristupljeno July 7, 2012.
  49. ^ Hattenstone, Simon (February 17, 2012). "Woody Harrelson: my father, the contract killer". The Guardian. Arhivirano s originala, July 6, 2022. Pristupljeno July 14, 2022.
  50. ^ "Interview". Playboy. October 2009.
  51. ^ "Actor Woody Harrelson's Unique View of Religion - World Religion News". World Religion News (jezik: engleski). May 19, 2018. Arhivirano s originala, August 30, 2018. Pristupljeno August 29, 2018.
  52. ^ Hainey, Michael (February 9, 2012). "The Gospel Truths of Woody Harrelson". GQ. Arhivirano s originala, April 19, 2022. Pristupljeno July 14, 2022.
  53. ^ Satariano, Adam; Alba, Davey (April 10, 2020). "Burning Cell Towers, Out of Baseless Fear They Spread the Virus". The New York Times. Arhivirano s originala, March 5, 2021. Pristupljeno May 29, 2022.
  54. ^ "Harrelson's Hemp Woes Over". ABC News. August 25, 2000. Arhivirano s originala, March 2, 2023. Pristupljeno March 2, 2023.
  55. ^ "Hempsters: Plant the Seed – DVD Review", 420 magazine, December 21, 2013, arhivirano s originala, January 10, 2014, pristupljeno June 19, 2021 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  56. ^ "Woody Harrelson arrested in London". BBC News. June 7, 2002. Arhivirano s originala, August 13, 2018. Pristupljeno September 27, 2011.
  57. ^ "Harrelson taxi case dropped". CNN. July 1, 2002. Arhivirano s originala, March 7, 2013.
  58. ^ "'Lost in London' movie release date, latest news: Woody Harrelson stars in first-ever live streamed movie". Arhivirano s originala, July 9, 2018. Pristupljeno January 20, 2017.
  59. ^ Duke, Alan (April 10, 2009). "Woody Harrelson claims he mistook photographer for zombie". CNN. Arhivirano s originala, January 18, 2012.
  60. ^ "Paparazzo's Lawsuit Against Actor Woody Harrelson Dismissed". NBC Chicago. April 17, 2010. Arhivirano s originala, January 13, 2012. Pristupljeno October 16, 2011.
  61. ^ "Woody Harrelson – Cannabis activist and personal freedom supporter". e-stoned.com. 2007. Arhivirano s originala, September 28, 2007. Pristupljeno September 9, 2007. among other prominent activists opposed to marijuana prohibition. He has lent his celebrity status to the cause of reforming marijuana laws. Harrelson Backs Medical Pot Growers in California
  62. ^ "Playboy Interview: Woody Harrelson". Playboy. Playboy Enterprises, Inc. October 2009. Arhivirano s originala, April 27, 2011. Pristupljeno April 28, 2010.
  63. ^ "NORML Advisory Board". NORML. August 25, 2009. Arhivirano s originala, June 29, 2020. Pristupljeno September 13, 2009.
  64. ^ Carr, David (November 25, 2007). "Loves the Beach, the Planet and Movies". The New York Times. Arhivirano s originala, 2015-06-05. Pristupljeno March 8, 2023.
  65. ^ "Festival Archives". Arhivirano s originala, November 3, 2014.
  66. ^ "No Compromise in Defense of Mother Earth! Earth First". northcoastearthfirst. 2007. Arhivirano s originala, August 25, 2007. Pristupljeno September 9, 2007. With the help of actor Woody Harrelson, a group of NCEF! activists hung a huge banner from the Golden Gate Bridge in San Francisco, which said, "Charles Hurwitz, Aren't Ancient Redwoods More Precious Than Gold?"
  67. ^ Zamichow, Nora; Saylor, Mark (May 17, 1997). "Room to Breathe : Oxygen Bars Would Serve Customers a Shot of Clean Air". Los Angeles Times (jezik: engleski). ISSN 0458-3035. Arhivirano s originala, December 21, 2018. Pristupljeno May 20, 2018.
  68. ^ "Honorary Degree Recipients - Honorary Degrees & Ceremonials SubCommittee". Yorku.ca. Arhivirano s originala, June 16, 2013. Pristupljeno September 30, 2013.
  69. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom MTV
  70. ^ McDevitt, Caitlin (May 31, 2013). "Woody Harrelson: I'm an anarchist". Politico. Arhivirano s originala, July 27, 2015. Pristupljeno June 1, 2013.
  71. ^ "A Conversation: Howard Zinn and Woody Harrelson". Deep Dish TV. January 19, 2017. Arhivirano s originala, January 20, 2017. Pristupljeno April 19, 2017.
  72. ^ Harrelson, Woody (October 17, 2002). "I'm an American tired of American lies". Guardian. Arhivirano s originala, April 20, 2017. Pristupljeno April 19, 2017.
  73. ^ McHugh, Katie (June 3, 2013). "Harrelson Anarchist, Obama Like Nixon". Business Insider. Arhivirano s originala, April 17, 2017. Pristupljeno March 7, 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]