Metinska grupa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Metin ili metililiden (IUPAC)

Metinska grupa (metilidon ili metin) – u hemiji – je trovalentna funkcionalna grupa (=CH–), formalno izvedena iz metana. Sastoji se od atoma ugljika vezanih sa dvije jednostruke kovalentne i jednom dvostrukom vezom, pri čemu je jedna od jednostrukih veza sa vodikom. Također može obuhvatati podjedinice aromatskog spoja, iako u tom slučaju veze nisu diskretno jednostruke i dvostruke.

Ovaj termin se ponekad nesistematski koristi za ugljik sa četiri jednostruke veze, gde je jedna od njih sa vodikom. Sistemsko ime te grupe je metililiden.[1][2]

Preklapajući metini[uredi | uredi izvor]

Dva ili više metinskih mostova mogu se preklapati, formirajući lanac ili prsten atoma ugljika povezanih naizmjeničnim jednostrukim i dvostrukim vezama, kao u piperilenu H2C=CH−CH=CH−CH3 ili spoja

Svaki atom ugljika u ovoj molekuli je metinski, osim tri: dva koji su vezani za dva atoma dušika, a ne za bilo koji atom vodika, i onaj koji je vezan za atom dušika, koji je vezan za dva atoma vodika (krajnji desno). U središtu ove molekule nalazi se polimetinski lanac sa pet atoma ugljika.

Lanci naizmjeničnih jednostrukih i dvostrukih veza često formiraju konjugirani sistem. Kada su zatvoreni, kao u benzenu (=CH−CH=)3), spoju često daju aromatski karakter.

Svaki ugljikov atom ove molekule je metinski, izuzev dva vezana za atome dušika i koji nisu vezani za atom vodika, kao i atom ugljika koji je vezan za dva vodika. Centralni deo molekule sadrži lanac sa pet metinskih grupa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (2007) Methanylylidene group in the Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI) database. Accessed on 2015-03-05.
  2. ^ (2007) Methanetriyl group in the Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI) database. Accessed on 2015-03-05.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]