Nacionalni park Krka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vodopadi Krke - Skradinski buk
Roški slap

Krka je jedan od nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Evropi. Sagrađena je 28. augusta 1895. godine, samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima.[1]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Park je dobio ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji nizvodno od Miljevaca, nekoliko kilometara sjeveroistočno od Skradina.

Krka je postao nacionalni park 1985. godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj. Poznat je po velikom broju jezera i slapova.

Biologija[uredi | uredi izvor]

Nacionalni park Krka je smješten na prelazu mediteranske i submediteranske regije na jugu Evrope. Zahvaljujući ovoj karakteristici, kao i raznolikosti staništa, Krku karakteriše velika raznolikost i bogatstvo flore i faune.

Oko 860 vrsta i podvrsta biljaka je identifikovano na ovom području, od kojih su neke endemske za područje balkansko-jadranskog zaleđa. Također u rijeci Krka boravište je našlo 18 vrsta ribe (od kojih je deset endemskih).

Tu je još prisutno 222 vrste ptica (od kojih je veliki broj selica), te određeni broj sisara među kojima je 18 vrsta šišmiša koji su na granici izumiranja u ostatku Evrope.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Prospekt - Hrvatska elektroprivreda d.d." (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 8. 10. 2009. Pristupljeno 16. 9. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]