Otospondilomegaepifizna displazija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Otospondilomegaepifizna displazija
Otospondilomegaepifizna displazija ima autosomno recesivni obrazac nasljeđivanja
Klasifikacija i vanjski resursi
OMIM215150
DiseasesDB32024

Otospondilomegaepifizna displazija (OSMED) je autosomno recesivni poremećaj rasta kostiju koji rezultira abnormalnostima skeleta, teškim gubitkom sluha i karakterističnim crtama lica.[1] Naziv stanja ukazuje na to da utiče na sluh (oto-) i kosti kičme (spondilo-), te povećava krajeve kostiju (megaepifize).

Karakteristike OSMED-a su slične onima kod drugog skeletnog poremećaja, Weissenbacher-Zweymüllerov sindrom. Otospondilomegaepifizna displazija je podtip kolagenopatija tipa II i XI.

Patofiziologija[uredi | uredi izvor]

Otospondilomegaepifiznu displaziju uzrokuju mutacije u genu COL11A2. Protein kojeg kodira gen COL11A2 uključen je u proizvodnju tipa kolagena XI. Ovaj tip kolagena važan je za normalan razvoj kostiju i drugih vezivnih tkiva. Mutacije u genu "COL11A2" dovode do gubitka funkcije ovog tipa kolagena, što rezultira znakovima i simptomima OSMED-a.

OSMED se nasljeđuje po autosomno recesivnom obrascu, što znači da se defektni gen nalazi na autosomu, a dvije kopije defektnog gena –x po jedna od svakog roditelja – moraju biti naslijeđene da bi osoba bila pogođena poremećajem. Roditelji (heterozigoti) djeteta s autosomno recesivnim poremećajem obično nisu pogođeni, ali su nositelji po jedne kopije izmijenjenog gena. Recesivni obrazac nasljeđivanja čini OSMED jedinstvenim među kolagenopatijama tipa II i tipa XI.

Dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Karakteristična obilježja OSMED-a uključuju teške probleme s kostima i zglobovima i vrlo ozbiljan gubitak sluha. Ovaj poremećaj pogađa epifize, dijelove kosti u kojima dolazi do rasta. Ljudi s ovim stanjem često su niži od prosjeka jer su im kosti na rukama i nogama neobično kratke. Ostali skeletni znaci uključuju uvećane zglobove, kratke šake i prste, te ravne kosti kičme (pršljenova). Osobe s ovim poremećajem često imaju bolove u leđima i zglobovima, ograničeno kretanje zglobova i artritis koji počinje rano u životu. Teški gubitak sluha visokog tona je čest. Tipske crte lica uključuju izbočene oči, uvučeni nosni most, uvrnut nos sa velikim, zaobljenim vrhom i malu donju vilicu. Neka oboljela novorođenčad rađaju se s otvorom na krovu usta, koji se naziva rascjep nepca.

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Liječenje je samo simptomsko, što uključuje zatvaranje rascjepa nepca, audiometriju, prilagođeno liječenje gubitka sluha i liječenje bolova u zglobovima.

Epidemiologija[uredi | uredi izvor]

Učestalost ovog poremećaja nije poznata, ali je vrlo rijetka. Prijavljeno je samo nekoliko porodica sa ovim stanjem.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Reference, Genetics Home. "OSMED". Genetics Home Reference (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-03-22.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Ovaj članak uključuje tekst iz javnog domena iz Nacionalne medicinske biblioteke SAD