Peroksidi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Spojevi koji sadrže kisik u oksidacionom stanju minus jedan (-1) nazivaju se peroksidi. Karakteristično je da imaju vezu kisik-kisik, pa je formula peroksid-iona O22-. Neki metali kao npr. natrijum i barijum grade čvrste perokside.

Struktura hidrogen-peroksida

Važniji peroksidi[uredi | uredi izvor]

  • Barijum-peroksid (BaO2) dobija se zagrijavanjem elementarnog barijuma s kisikom pri pritisku od 0,3 MPa. Upotrebljava se za dobijanje razrijeđenih otopina vodikovog peroksida i kao nosilac oksigena za paljenje zapaljivih masa.
  • Hidrogen-peroksid (H2O2) je bezbojna tekućina koja se vrlo lahko raspada, a nečistoće, prašina i svjetlost ubrzavaju raspadanje. Zbog toga se mora čuvati u tamnim bocama s dodatkom H3PO4, mokraćne ili barbituratne kiseline koji inhibiraju utjecaj katalizatora. S vodom se miješa u svim omjerima, lako otpušta kisik pa djeluje kao jaki oksidans. Na tržište dolazi kao 3% ili 30% vodena otopina. Upotrebljava se kao sredstvo za bijeljenje, oksidaciju i dezinfekciju u hirurgiji. Hidrogen-peroksid (H2O2) se industrijski dobija anodnom oksidacijom 50%-tne sulfatne kiseline.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]