Plave planine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Plave planine su imaginarne planine iz Silmariliona i trilogije Gospodar prstenova. U Prvom dobu sunca, Plave planine su bile ogromni planinski lanac na krajnjem istoku zemlje Beleriand. Tu su se nalazila dva grada Patuljaka: Nogrod i Belegost. Plave planine su bile povezane sa Dorijatom i Nangotrondom mnogim trgovačkim putevima. Nogrod je uništen u ratu sa Dorijatom, a Belegost je potonuo u more posle Bijesnog rata. Velika poplava posle Bijesnog rata je potopila veći dio Plavih planina, a veliki zaliv Lun je dijelio preostali planinski lanac na dva dijela. Zapadno od Plavih planina sada se nalazila zemlja Lindon. Patuljci nisu više živjeli u ovim planinama, iako su tu imali mnoga skladišta i trgovačke postave.