Sulawesi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sulawesi

Sulawesi (ranije se ostrvo često nazivalo Celebes) je indonezijsko ostrvo. Jedno je od 4 ostrva koja čine Velika Sundska ostrva. Površinom od 180.680,7 km2 11. je najveće jezero na svijetu. Nalazi se istočno od ostrva Bornea, zapadno od Molučkih ostrva i južno od ostrva Mindanao i Sulu Arhipelaga. Unutar Indonezije, samo su Sumatra, Borneo i Papua veće po površini a samo Java i Sumatra po broju stanovnika.

Stanovništvo je koncentrirano na jugozapadu ostrva oko Makassara (ranije Ujung Pandang) i na sjeveru oko Manadoa (jedini međunarodni aerodrom), Gorontala, Posoa, Palua i Luwuka.

Ostrvo je vulkanskog porijekla, jako je razuđen i vrlo nepravilnog oblika. Oblikom podsjeća na orhideju ili hobotnicu. Od Celebeskog mora sjeverno od ostrva i Makassara na zapadu Sulawesi se pruža do Javanskog mora. Sjeverni dio ostrva presijeca ekvator, što za središnji brdoviti dio znači veliku količinu padavina tokom cijele godine. Rezultat je vrlo bujna vegetacija s gustim kišnim šumama u kojima neka plemena još uvijek žive kulturom kamenog doba.

16 miliona stanovnika (stanje 2004.) Ostrva su etnografski vrlo raznorodna. Na jugozapadnom poluostrvu žive Makassari i Bugiji (eng. Bugis), nekada zastrašujući gusari, a u središnjim planinskim područjima živi narod Toraja čiji su pogrebni običaji vrlo zanimljivi turistima. Na sjevernom dijelu ostrva, oko grada Manado, živi narod Minahasa, koji su kršćani, za razliku od inače većinski muslimanske Indonezije. Stoga oni predstavljaju kulturni most sa Filipinima. Osim navedenih, kao i svuda u Indoneziji, i na Sulawesiju žive manjine hindusa, budista i animista.

Sulawesi je islamiziran tek oko 1630. Negdje u isto vrijeme na ostrvo su došli i misionari.

Nakon gradnje od gotovo 50 godina ostrvom se proteže od glavnog grada Makassara na jugu do Manada na sjeveru oko 2.000 km dugačak Sulawesi autoput.

Provincije Sulawesija

Na ovom velikom ostrvu, kao i na čitavom nizu manjih oko njega postoji veliki broj vrlo raznovrsne turistički zanimljive ponude. Od tura kišnim šumama, preko neobičnih običaja indigenih plemena do netaknutog svijeta koralnih grebena, raja za ronioce.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Ostrvo je podijeljen na šest upravnih područja:

  • Sulawesi Barat (zapadni dio, na karti oker)
  • Sulawesi Selatan (južni dio, na karti ružičasto)
  • Sulawesi Tenggara (jugoistočni dio, na karti smeđe)
  • Sulawesi Tengah (srednji dio, na karti žuto)
  • Sulawesi Utara (sjeverni dio, na karti zeleno)
  • Gorontalo (sjeverni dio, na karti plavo)