Nottingham Forest FC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nottingham Forest FC
Puno imeNottingham Forest Football Club
NadimakForest
The Reds
Osnovan1865; prije 159 godina (1865)
LokacijaNottingham
Nottinghamshire
Engleska
Boje   
StadionCity Ground [1]
Kapacitet30.576
PredsjednikNicholas Randall
MenadžerPortugal Nuno Espírito Santo
LigaPremijer liga
FederacijaFA
Pozicija
2022/23.
16. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Treći
Veb-sajtnottinghamforest.co.uk

Nottingham Forest Football Club je profesionalni nogometni klub iz Nottinghama, grofovija Nottinghamshire, Engleska. Poznatiji je pod skraćenim nazivom Forest. Trenutno nastupa u Premijer ligi.

Klub je osnovan 1865. godine. Bio je jedan od osnivača Football Alliance, 1889. godine. A u Football League se pridružio 1892. godine. Osvojio FA kup 1898. i 1959. godine. Najuspješniji period za klub je bio pod vodstvom Briana Clougha, između 1975. i 1993. godine, kada je osvojio ligu, dva puta Ligu prvaka, četiri puta Liga kup i dva puta Full Members kup.

Nadimak kluba je Forest. Tradicionalne boje su crvena i bijela. Od 1898. godine domaće utakmice igra na stadionu City Ground.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osvajači FA kupa 1898. godine

Notthingham je osnovan 1865. godine od strane Brandy i Shinty igrača, kao Notthingham Forest Football and Brandy Club, nedugo nakon osnivanja gradskog rivala Notts County. 1889. godine se pridružio u Nogometnu Alijansu i istu osvojio 1892. godine. Nakon toga postaje član Football League. 1890. godine prelazi na Town Ground.

Forest je prvu veliku titulu osvojio 1898. godine, kada je bio osvajač FA kupa, pobijedivši u finalu Derby County sa 3-1 na stadionu Cristal Palace. Golove za Forest su postigli Arthur Capes i John McPherson.

1949. godine ispada u treću diviziju, međutim nakon dvije godine uspjeva da izbori promociju. Forest se vratio u prvu diviziju 1957. godine, a 1959. osvaja FA kup po drugi put, nakon što je u finalu bili bolji od Luton Towna sa 2-1 na Wambleyu. Notthingham je poveo sa 2-0 golovima Dwighta i Wilsona u 10. i 14. minuti, Luton je do kraja uspio samo da ublaži poraz golom Paceya u 66. minuti.

Nakon što je bio drugoplasirani u ligi i polufinalisti kupa 1967. godine, ispada iz prve divizije 1972. godine.

Brian Clough (1975-1993)[uredi | uredi izvor]

Brian Clough je vodio Nottingham Forest 18 godina.

Najuspješniji menadžer u historiji Foresta je bio Brian Clough. On je vodio klub između 1975. i 1993. godine. Clough je sa ekipom Derby County osvojio ligu 1972. godine. U Forest je došao 6. januara 1975. godine nakon što je Forest na domaćem terenu poražen od Notts Countya sa 2-0. Prethodni menadžer je bio Allan Brown. Prvu utakmicu na klupi novog kluba Clough je imao protiv Tottenhama, u okviru FA kupa, kada su pobijedili sa 1-0, golom Neila Martina.

Forest je izborio promociju u sezoni 1976-77. nakon što je završio treći u Drugoj Diviziji. Forest je postao jedan od rijetkih klubova koji su osvojili Prvu Diviziju godinu dana nakon promocije iz Druge Divizije (1977-1978).

1979. godine Forest je osvojio Ligu prvaka nakon što je pobijedio Malmö sa 1-0, na Olimpijskom stadionu u Minhenu. Naredne sezone je uspio da odbrane trofej pobjedom u finalu protiv Hamburga sa 1-0, na Santiago Bernabeu u Madridu. Također je osvojio UEFA Superkup i dva puta Liga kup. Pored Shiltona, ključni ugrači tog doba su bili desni bek Viv Anderson (prvi tamnoputi igrač koji je nastupio za nogometnu reprezentaciju Engleske), vezni grač Martin O'Neill, napadač Trevor Francis i trio škotskih internacionalaca: John Robertson, Archie Gemmill i Kenny Burns. Klub je igrao polufinale Kupa UEFA su sezoni 1983-84, ali su ispali od Anderlechta u kontroverznim okolnostima. Kasnije se ispostavilo da je u revanš utakmici belgijski klub podmitio sudiju, u međuvremenu sudija je poginuo u saobraćajnoj nesreći.[2]

Sljedeći značajan trofej za Forest je došao 1989. godine kada je pobijedio Luton Town sa 3-1 u Liga kupu. Iste sezone osvajaju deseto mjesto u Drugoj Diviziji sa 67 bodova. Naredne sezone ponovo dolazi do trofeja Liga kupa, nakon što su je finalu bili bolji od Oldham Athletica sa 1-0. Te sezone osvaja prvo mjesto u Drugoj Diviziji i tako osiguravaju plasman u Prvu Diviziju. 1991. godine igra finale FA kupa, međutim biva poražen od Tottanhama sa 2-1. autogolom Walkera u 94. munuti. Pored njega strijelci su još bili Pearce za Forest u 16. minuti, te Stewart za Tottanham u 55. minuti.

Forest je bio bolji od Southamptona u finalu Full Members Cupa sa 3-2, 1992. godine. Iste sezone je u finalu Liga kupa poražen od Manchester Uniteda sa 1-0. U oba finala Forest je bio znatno oslabljen zbog povrede nekoliko igrača.

Svoju osamnaestogodišnju vladavinu u Forestu Brian Clough je završio u maju 1993. godine nakon što je sa klubom ispao iz Premijer lige.

Frank Clark (1993–1996)[uredi | uredi izvor]

1979. godine na klupu Foresta dolazi Frank Clark. On je kao igrač sa klubom osvojio Evropski kup 1979. godine. Za Forest je igrao od 1975. do 1979. godine . Odigrao je 117 utakmica i postigao jedan gol. Prije dolaska na klupu Notthinghama proveo je 9 godina na poziciji menadžera u Leyton Orientu. Pod njegovim vodstvom klub je u sezoni 1994-95.[3] zauzeo 3. mjesto u ligi i tako se plasirao u Kup UEFA, to je bio prvi plasman kluba u Evropu nakon tragedije na Hayselu. U decembru 1997. godine Clark napušta klupu Foresta.

Stuart Pearce i Dave Bassett (1997–1999)[uredi | uredi izvor]

34. godišnji kapiten Stuart Pearce je postavljen za igrača-menadžera kao privremeno rješenje. U martu 1997. godine za menadžera biva izabran Dave Bassett. Forest nije uspio da izbori opstanak, te je sezonu završio na dnu tabele. Naredne sezone klub osvaja drugu diviziju te tako osigurava promociju u Premijer ligu.[4] U januaru 1999. godine Basset je otpušten a na njegovo mjesto dolazi Ron Atkinson.[5]

Novi milenij (1999-2012)[uredi | uredi izvor]

Ron Atkinson nije mogao spriječiti novo ispadanje kluba u Football League, nakon niza veoma slabih rezultata.

David Platt je naslijedio Atkinsona i na pojačanje je potrošio 12 miliona funti, uključujući italijanske veterane Morena Manninia, Salvatore Matrecana i Gianlucu Petrachia. Platt nije imao velikog uspjeha na klupi Foresta, dva puta su završavali na sredini tabele. Nakon dvije sezone napušta klub i odlazi na klupu mlade Engleske reprezentacije.

Paul Hart je postao novi menadžer Foresta samo dva sata nakon odlaska Platta. Prvu sezonu sa klubom je završio na 16. mjestu. U to vrijeme propada ITV Digital, te tako ostavlja mnoge klubove Football League u finansijskim problemima, uključujući i Forest. Uprkos poteškoćama Forest je završio na šestom mjestu u sezoni 2002-03, te se tako kvalifikovao u play-off. U polufinalu su poraženi od Sheffield Uniteda. Loše igre naredne sezone dovele su do otkaza Harta u februaru 2004. godine.

Joe Kinnear je imenovan za novog menadžera. Vodio je klub do 14. mjesta u ligi. U sezoni 2004-05. Forest ulazi u zonu ispadanja, što je dovelo do smjene Kinneara. Nakon njega klub preuzima Gary Megson. Međutim nije uspio da spasi klub od ispadanja. Forest sezonu završava na 23.mjestu te ispada u treću diviziju.

Prvu utakmicu u trećoj diviziji nakon 54 godine Forest je igrao protiv Oldham Athletica, poražen je sa 3-0.[6] Poraz je doveo do otkaza Megsonu. Frank Barlow i Ian McParland su privremeno preuzeli klub. Forest je sezonu završio na sedmom mjestu.[7]

Colin Calderwood je u maju 2006. godine imenovan za dvadesetog menadžera kluba. Njegova era je početak obnove kluba. U svojoj prvoj sezoni je vodio klub do play-offa. Poražen je od Yeovil Towna sa ukupnih 5-4. Naredne sezone Calderwood je sa klubom uspio da osigura promociju.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]