Prizrenska liga

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Albanski nacionalni pokret)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Albanski nacionalni pokret, naziva se još i Albanska odnosno (po mjestu osnivanja) i Prizrenska liga, je vojno-političko udruženje, formirano nakon završetka rata između Rusije, Srbije i Crne Gore protiv Osmanlijskog carstva (1878).

Cilj lige je bio spriječiti da oblasti, na kojim je bilo nastanjeno bošnjačko i albansko (većinsko muslimansko ali i katoličko) stanovništvo, pripadnu nekoj od gore navedenih zemalja (Srbiji ili Crnoj Gori). Centralna ličnost ove lige je Ali-paša Gusinjski. Veliki ugled je uživao zbog svojih uspjeha u bitkama nad Crnogorcima (1855, 1879. i 1880).

Albanska liga se suprostavila odlukama Berlinskog kongresa da preda Gusinje i Plav Crnoj Gori zbog čega je došlo do sukoba između snaga Bošnjaka i Albanaca, na jednoj, i Crnogoraca-Srba i nekolicine Rusa na drugoj (gdje je zarobljen ruski bajrak). Kao posljedica ovoga stvorena je država-u-državi Gusinja i Plava i kao takva se održala do pred početak Prvog svjetskog rata.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: