Idi na sadržaj

Bitka kod Galipolja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitka kod Galipolja
Prvi svjetski rat
Datum25. april 1915 – 9. januar 1916.
LokacijaGalipolje, Turska
IshodPobjeda Osmanlijskog Carstva
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo
Australija
Britanska Indija
Newfoundland
Novi Zeland
Francuska
Turska Osmanlijsko Carstvo
Njemačko Carstvo Njemačka
Austro-Ugarska Austro-Ugarska
Komandanti
Sir Ian Hamilton
Lord Kitchener
John de Robeck
Otto Liman von Sanders
Mustafa Kemal
Esat Paşa
Vojne jedinice
16 divizija 15 divizija
Žrtve
220.000 (59%) 251.000 (60%)
Karta Galipolja

Bitka kod Galipolja (turski: Çanakkale Savaşı), poznata kao Bitka kod Čanakkalea ili Kampanja kod Galipolja jest vojna kampanja koja se desila se na turskom poluostrvu Galipolje, tokom Prvog svjetskog rata, u periodu između 25. aprila 1915. i 9. januara 1916. godine. Mjesto održavanja bitke bilo je veoma važno poluostrvu u sastavu tadašnjeg Osmanlijskog Carstva a osiguravalo je kontrolu nad pomorskim putem ka Ruskom carstvo, jednom od saveznika u Prvom svjetskom ratu. Sa namjerom da ga stave pod svoju kontrolu, ruski saveznici, ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske pokreću amfibijsku operaciju na poluostrvo sa ciljem napredovanja a potom i zauzimanja tadašnjeg turskog glavnog grada Carigrada (današnjeg Istanbula).[1] Pomorski napad je odbijen a poslije osam mjeseci borbi i ogromnih žrtava na obe strane, invazivne snage su povučene u Egipat.

Pokušaj je bio neuspješan i u cijeloj bici poginulo je, kako se procjenjuje, oko 131.000 vojnika, dok ih je ranjeno 262.000.

Kampanja je bila jedina velika osmanlijska pobjeda u ratu. U Turskoj se bitka smatra presudnim momentom u historiji nacije, kao događajem u konačnoj odbrani onoga što je od ogromnog carstva ostalo u momentu kada je bilo izloženo višestrukim napadima saveznika. Pobjeda na Galipolju je utrla put turskom ratu za nezavisnost, konačnom razbijanju teritorijalnih aspiracija susjednih država i proglašenju Republike Turske, osam godina kasnije, sa Mustafom Kemalom kao predsjednikom.

U turskim izvorima ova se bitka zove Çanakkale Savaşları (Bitka kod Çanakkalea, prema gradu Çanakkaleu na južnoj, azijskoj strani Dardanela), dok se u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign. U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu bitka se jednostavno zove Gallipoli.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Niyazi Özdemir, Mehmed (1998). Çanakkale Mahşeri [Bitka za Çanakkale] (jezik: turski). ISBN 978-9754372762. Pristupljeno 21. 3. 2017.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aspinall-Oglander 1929, str. 51–52.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]