Cimabue

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cimabue
Cimabue 033.jpg
Madona na prijestolju sa anđelima, tempera na drvetu, 1280-1285., Uffizi, Firenca
Rođenje 1240
Italija
Smrt 1302
Firenca, Italija
Period Gotika
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Freske, bazilika sv. Franje u Assisiju, Firenca.
Utjecao Giotto di Bondone
Utjecali Bizantijsko slikarstvo

Cimabue (pravim imenom Cenni di Pepo, oko 1240. godine, Firenca(?) - 1302. godine) je bio italijanski slikar i kreator mozaika iz Firence.

Cimabue je bio najcjenjeniji slikar iz Firence svoga vremena. Smatra se za posljednjeg velikog slikara koji je stvarao u maniru bizantijskog slikarstva. Polazeći od bizantijskih dvodimenzionalnih i stilizovanih likova, Cimabue ih je slikao u prirodnijim razmjerama i bojama. Svete Cimabueove slike imaju veliku izražajnu snagu, a u njima se osjeća bizantijski uticaj, kako to odaje način prikazivanja draperije i likova. Crtež prevladava nad plastičnim oblikom, a svjetlucavost zlata (svjetlosni učinak) podsjeća na blještavilo mozaika.

Ušao je u historiju umjetnosti kao otkrivač i učitelj Giotta, jednog od prvih velikih umjetnika i prethodnika italijanske renesanse.


Galerija[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

H,W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd 1962.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]