Srednja jura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dodžer)
Era[1] Period Milioni godina
Mezozoik Kreda 145,0
Jura 201,3 ±0,2
Trijas 251,0 ±0,4

Srednja jura – u geološkoj vremenskoj skali – druga je geološka epoha jurskog perioda. Trajala je od oko prije 174,1 do 163,5 miliona godina.

Fosili kopnenih životinja, poput dinosaura, iz srednje jure relativno su rijetki,[2] ali geološke formacije koje sadrže fosile životinja na kopnu uključuju Forest Marble Formation (bosanski: Šuma mramornih formacija) u Engleskoj, Formaciju Kilmaluaga u Škotskoj,[3] Daohugou Beds u Kini, Formaciju Itat u Rusiji i Formaciju Isalo III na zapadnom Madagaskaru.

Stari nazivi[uredi | uredi izvor]

U starijim izvorima radovima, a prije svega u popularnoj naučnoj literaturi (dijelom i danas), ovo razdoblje zemljine prošlosti najčešće se pominje kao crna/tamna/smeđa jura ili kao dogger, doger i dodžer. Međutim, to nije odgovarajuće jer su ovdje pomiješane dvije različite stratigrafske strukture (hronostratigrafija i litostratigrafija). Litostratigrafska jedinica crna jura, u južnoj Njemačkoj obilježava prvenstveno željezne smeđe pješčenjake i gline. Budući da ležišta smeđe jure počinju regionalno prije nego što počne srednja jura i protežu se daleko u gornjoj juri u velikim područjima južne Njemačke, litostratigrafski izraz crna jura nije baš sinonim za hronostratigrafsku seriju srednja jura.

Termin Dogger, po engleskoj industriji kamenoloma, također se koristi za seriju srednja jura. Danas je rezervirano za sjevernonjemački litostratigrafsku grupu doger, u srednjoj juri datog lokaliteta. Međutim, još uvijek nije konačno odlučeno o razgraničenju i upotrebi ove litostratigrafske jedinice.

Potpodjela[uredi | uredi izvor]

Serija srednje jure dijeli se na hronostratigrafske katove:

Paleogeografija[uredi | uredi izvor]

Karta srednjejurskih formacija

Tokom srednjejurske epohe, Pangea se počela razdvajati na Lauraziju i Gondvanu, a formirao se i Atlantski okean. Istočna Laurazija bila je tektonski aktivna, dok se Kimerska ploča nastavila sudarati s laurazijskom južnom obalom, potpuno zatvarajući Paleotetiski okean. Zona subdukcije na obali zapadnog dijela Sjeverne Amerike nastavila je stvarati predačke Stjenovite planine.

Fauna[uredi | uredi izvor]

Srednja jura je jedno od ključnih razdoblja u evoluciji života na Zemlji. Mnoge grupe, uključujući dinosaure i sisare, diverzificirale su se za to vrijeme.[4][5]

Život u moru[uredi | uredi izvor]

Za to vrijeme, cvjetao je život u moru (uključujući amonite) i školjkaše. Ichthyosauri, iako su uobičajen, smanjuju raznolikost; dok su gornje morske grabljivice, pliosauri, narasli na veličinu orki ubojica i veće (npr. Pliosaurus, Liopleurodon). Plesiosaur je postao uobičajen u to vrijeme, a prvi put su se pojavili Metriorhynchide, krokodili.

Život na kopnu[uredi | uredi izvor]

Tokom srednje jure, pojavile su se mnoge glavne skupine dinosaura (uključujući cetiosaure, brahiosaure, megalosaure) i primitivne ornithopode).

Potomci terapsida, cinodonata, još su cvjetali zajedno s dinosaurima. Među njima su bili su tritilodonti i sisari. Sisari su ostali prilično mali, ali su bili raznoliki i mnogobrojni u faunama širom svijeta.[6][7] Tritylodonta bili su veći i također su bili gotovo globalno rasprostranjeni.[8] Prva krunska grupa sisara pojavila se u srednjoj juri. Cinodontni tritelodonti, postali su rijetki i na konačno su izumrli na kraju ove epohe.

Flora[uredi | uredi izvor]

U srednjoj juri, četinari su bili dominantni u biljnom svijetu. Također su bile česte i druge biljke, poput ginkoa, cikada i paprati.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Los colores corresponden a los códigos RGB aprobados por la Comisión Internacional de Estratigrafía. Disponible en el sitio de la International Commision on Stratigraphy, en «Standard Color Codes for the Geological Time Scale».
  2. ^ Clark, James (June 2009). "Evolutionary Transitions Among Dinosaurs: Examples from the Jurassic of China". Evolution: Education and Outreach. 2 (2): 243–244. doi:10.1007/s12052-009-0137-0.
  3. ^ British Geological Survey. 2011. Stratigraphic framework for the Middle Jurassic strata of Great Britain and the adjoining continental shelf: research report RR/11/06. British Geological Survey, Keyworth, Nottingham.
  4. ^ Benson RBJ, Campione NE, Carrano MT, Mannion PD, Sullivan C, Upchurch P, and Evans DC. 2014. Rates of dinosaur body mass evolution indicate 170 million years of sustained ecological innovation on the avian stem lineage. PLoS Biology 12, no. 5: e1001853.
  5. ^ Close, Roger A.; Friedman, Matt; Lloyd, Graeme T.; Benson, Roger B.J. (2015). "Evidence for a mid-Jurassic adaptive radiation in mammals". Current Biology. 25 (16): 2137–2142. doi:10.1016/j.cub.2015.06.047. PMID 26190074.
  6. ^ Kielan-Jaworowska, Z., Cifelli, R.L., and Luo, Z.-X. 2004. Mammals from the age of dinosaurs: origins evolution and structure. 630 pp. Columbia University Press, New York.
  7. ^ Panciroli, E. 2017. The First Mammals Arhivirano 3. 8. 2020. na Wayback Machine Palaeontology Online.
  8. ^ Kemp, T 2005. The Origin and Evolution of Mammals. Oxford University Press.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]