Hasta Mañana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Hasta Mañana"
Datoteka:ABBA - Hasta Mañana (Italy).jpg
Singl ABBA-e
s albuma Waterloo
A-stranaHasta Maňana
B-stranaWatch Out
ObjavljenOktobar 1974.
FormatSingl
Snimljen18. decembra 1973., Metronome Studio Stockholm
ŽanrPop, Europop
Trajanje3:04
IzdavačPolar Music
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"Honey, Honey"
(1974)
"Hasta Mañana"
(1974)
"So Long"
(1974)

Hasta Mañana (na španskom "Do sutra") četvrta je pjesma švedske pop grupe ABBA, sa njihovog drugog studijskog albuma pod nazivom Waterloo. Pjesma "Hasta Mañana" objavljena je 1974. godine na trećoj i posljednjoj singl ploči sa ovog muzičkog albuma.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

U početku su se članovi grupe ABBA bojali da bi pjesma "Waterloo" mogla biti previše rizična za ulazak na Eurosong 1974. godine. Umjesto toga, razmišljali su o izvođenju balade "Hasta Mañana", jer su smatrali da je više u stilu sa prethodnim pjesmama koje su pobijedile na Evroviziji. Na kraju su se ipak odlučili za pjesmu "Waterloo", prvenstveno zato što su u njoj Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad dijelile vodeće pjevanje, dok je u pjesmi "Hasta Mañana" Agneta Fältskog bila pjevačka solistica. Grupa ABBA je vjerovala da će to kod publike ostaviti pogrešan dojam o njima.

Pjesma je i dalje bila poznata pod originalnim radnim naslovom "Who's Gonna Love You?" kada je snimljena prateća pjesma za singl ploču. Stihove je kasnije napisao Stig Anderson tokom božićnih praznika na Kanarskim ostrvima i diktirao ih telefonom.

Dok se pjesma snimala, odlučili su u jednom trenutku odustati od nje, jer je nijedan od članova grupe ABBA nije mogao otpjevati kako treba. Agnetha je bila sama u studiju i odlučila se otpjevati ovu pjesmu. Osjećala je da bi mogla pjevati u stilu pjevačice Connie Francis, što je na kraju i uspjela.[1] U Australiji je pjesma "Hasta Mañana" bila korištena kao B-strana na singl ploči "So Long" (koji nikada nije uvršten u Evropi). Nakon što je predstavljena u popularnom filmu The Best of ABBA TV Special, emitiranom u martu 1976. godine, pjesma je ponovo objavljena i postala Top 20 hit u Australiji i Top 10 hit na Novom Zelandu. Ova pjesma dospela je na drugo mjesto na ljestvicama popularnosti u Južnoafričkoj Republici u novembru 1974. godine.[2]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ABBA - In Their Own Words, compiled by Rosemary York, 1981, str. 65, Omnibus Press, ISBN 0 86001 950 0
  2. ^ "South African Charts 1969-1989: Artists (A)". Rock.co.za. Pristupljeno 23. 4. 2021.