He Is Your Brother

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"He Is Your Brother"
Datoteka:ABBA - He Is Your Brother.jpg
Singl ABBA-e
s albuma Ring Ring
A-stranaHe Is Your Brother
B-stranaSanta Rosa
Objavljen1. 11. 1972.
FormatSingl
Snimljen17. 10. 1972. Europa Film Studio, Stokholm
ŽanrPop, europop
Trajanje3:18
IzdavačPolar Music (Švedska)
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"People Need Love"
(1972)
"He Is Your Brother"
(1972)
"Ring Ring"
(1973)

He Is Your Brother je pjesma koju je 1972. godine snimila švedska pop grupa ABBA, u to vrijeme poznata kao "Björn , Benny, Agnetha i Anni-Frid".

U ovoj pjesmi članovi grupe ABBA nastavljaju sa lirskom temom iz "People Need Love" o međusobnom pomaganju među ljudima. Objavljena je na singl ploči u Skandinaviji, a uvrštena je na njihovom prvom albumu Ring Ring koji je objavljen 1973. godine u Skandinaviji i nekoliko evropskih zemalja, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu.[1] Grupa ABBA koncertno je izvela ovu pjesmu u dokumentarnom filmu ABBA: The Movie 1977. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Pjesmu su napisali i komponirali Benny Andersson i Björn Ulvaeus, a sva četiri člana grupe ABBA dijele vodeći vokal na ovom snimku. "He Is Your Brother" je bila jedna od prvih omiljenih muzičkih djela među članovima grupe ABBA, i jedina pjesma s njihovog prvog albuma koja je izvedena tokom njihove turneje po Evropi i Australiji 1977. godine. Također, izveli su je umjetnici (zajedno sa ABBA-om), tokom koncerta Muzika za UNICEF u januaru 1979. godine.

Prijem kod publike i javnih medija[uredi | uredi izvor]

Zbog svog ograničenog tiražnog izdanja i činjenice da ABBA u to vrijeme nije postigla veliki broj ljubitelja njihove muzike izvan matične Švedske, pjesma se našla na ljestvici samo u skandinavskim zemljama. U Švedskoj nije dosegla švedsku ljestvicu po prodaji, ali je bila veliki radijski hit dostigavši ​​prvo mjesto na ljestvici Tio i top singlova. Singl ploča sa ovom pjesmom također je objavljena na Novom Zelandu pod lokalnom oznakom Family Label. Pjesmu "He Is Your Brother" objavila je na singl ploči u Sjedinjenim Državama 1973. godine izdavačka kuća Playboy Records, sa pjesmom "I Saw It In The Mirror" na B strani.[2]

Verzije omota singl ploče[uredi | uredi izvor]

Pjesma na B-strani singla pod nazivom "Santa Rosa", imala je radni naslov "Grandpa's Banjo" i prvobitno je snimljena 1972. godine sa namjerom da bude objavljena kao singl u Japanu. Smatralo se da je to pjesma koju su komponirali "Bjorn And Benny". Kompozitori su objasnili svoju nesviđanje prema ovoj pjesmi, rekavši da je tekst bio nespretan zbog činjenice da su stavili naziv "Santa Rosa" samo zato jer se uklapa u tekst pjesme, dok su zapravo oni došli iz Stockholma.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Björn And Benny, Agnetha And Anni-Frid - He Is Your Brother / Santa Rosa - Polar - Sweden - POS 1168". 45cat. Pristupljeno 18. 8. 2013.
  2. ^ "Björn & Benny with Anna & Frieda* - He Is Your Brother (Vinyl) at Discogs". Discogs.com. Pristupljeno 18. 8. 2013.