I Do, I Do, I Do, I Do, I Do

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"I Do, I Do, I Do, I Do, I Do"
Datoteka:IDoIDoIDoIDoIDo.jpg
Singl ABBA-e
s albuma ABBA
Objavljen21. april 1975.
Snimljen1974.
Žanrpop
Trajanje3:16
IzdavačPolar Music
Pisac/-ciBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
I've Been Waiting For You (1974.) I Do, I Do, I Do, I Do, I Do (1975.) Bang-A Boomerang (1975.)

I Do, I Do, I Do, I Do, I Do je pjesma švedske pop grupe ABBA. Bila je to treća singl ploča koja je izašla sa njihovog trećeg studijskog albuma ABBA. Pjesmu su napisali Benny Andersson, Björn Ulvaeus i njihov menadžer Stig Anderson, a objavljena je u aprilu 1975. zajedno sa pjesmom "Rock Me" na B-strani singl ploče. Snimljena je 21. februara 1975. godine u Glen Studiju, a nadahnuta je evropskom šlager muzikom iz 1950-ih, kao i zvukom saksofona vođe američkog orkestra iz 1950-ih Billy Vaughna.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon objavljivanja studijskog albuma "Waterloo", ABBA je imala poteškoća da se stabilizira kao dugovječni muzički sastav. Pjesma "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do", u mnogim slučajevima, čvrsto je stavilo ABBA u središte pažnje. Uz uzbudljivu melodiju saksofona i omaž šlagerskoj muzici iz 1950-ih, pjesma "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" postala je značajno poboljšanje na međunarodnim top listama. Njena popularnost posebno je bila velika u Australiji i to nakon objavljivanja promotivnog video spota prikazanog na lokalnoj televiziji.

Prijem kod publike i muzičkih kritičara[uredi | uredi izvor]

Pjesma "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" bila je veliki hit u brojnim zemljama, a izazvala je i "ABBA-maniju" u Australiji, postavši tako prvi ABBA-in top hit na ljestvici najpopularnijih. Slijede "Mamma Mia" i "SOS", što je grupi ABBA dalo 14 uzastopnih sedmica na vrhu australijske top liste. Također je bila na vrhu top lista u Francuskoj, Novom Zelandu, Švicarskoj i Južnoafričkoj Republici, a dospjela je među Top 5 u Norveškoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji i Rodeziji (sve 1975. godine) ). Pjesma je također dosegla 15. mjesto u Sjedinjenim Državama početkom 1976. godine. Značajan izuzetak u uspjehu pjesme bio je na britanskim listama najpopularnijih singl ploča, tržištu koje je ABBA namjeravala osvojiti, gdje je singl zastao na 38. mjestu. Stoga se muzičko usmjerenje u pjesmi neko vrijeme nije ponovo koristilo. Ovo je bio jedini put da je pjesma grupe ABBA imala više uspjeha u Sjedinjenim Državama nego u Britaniji. Kasnije 1975. godine ABBA će postići uspjeh u Velikoj Britaniji sa pjesmom "SOS", što će učvrstiti uspjeh grupe u Australiji i drugdje. Uprkos uspjehu ove pjesme na britanskoj ljestvici, 5. decembra 2010. godine prema britanskoj anketi za pjesmu The Nations Favorite ABBA song, "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" dospjela je tek na 23. mjesto.[1]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th izd.). London: Guinness World Records Limited. str. 12/3. ISBN 1-904994-10-5.