Kalij-bromid

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kalij bromid)
Idi na: navigacija, traži
Kalij bromid
Potassium-bromide-3D-ionic.png
Općenito
Hemijski spoj Kalij bromid
Molekularna formula KBr
CAS registarski broj 7758-02-3
Kratki opis bijeli prah
Svojstva1
Molarna masa 119,01 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 2,75 g/cm3
Tačka topljenja 734 °C
Tačka ključanja 1435 °C
Rastvorljivost 53,5 g/100 ml vode 0 °C
Dipolni moment 10,41 D (gas)
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Kalij-bromid je so kalijuma sa hemijskom formulom KBr. U kasnom 19. i početkom 20. vijeka, bio je u širokoj upotrebi kao antikonvulsant i sedativ. Njegovo djelovanje je prvenstveno uticaj bromidnog iona (natrij bromid je jednako efektivan). Danas se kalijum bromid koristi u veterini, kao antiepileptik za pse i mačke.

Fizičke osobine[uredi | uredi izvor]

Kalij bromid je bijeli kristalni prah, rastvorljiv u vodi. U vodenim rastvorima, u manjim koncentracijama ima sladak okus, dok u većim koncentracijama ima gorak i slan okus. Ovaj efekt je najviše uzrokovan zbog kalijevog iona, pošto na primjer, natrij bromid ima slankast okus u svim koncentracijama. U većim koncentracijama, kalij bromid iritira sluzokožu probavnih organa, prvenstveno želuca, a može dovesti do povraćanja, što je tipično za gotovo sve rastvorljive kalijeve soli.

Hemijske osobine[uredi | uredi izvor]

On je tipična ionska so, koja se potpuno disocira, a u vodenim rastvorima ima pH vrijednost oko 7. Služi kao izvor bromidnih iona, što je važno u reakcijama koje se koriste u proizvodnji srebrenog bromida u industriji fotografskih filmova:

KBr(l) + AgNO3(l) → AgBr(č) + KNO3(l)

Vodeni bromidni ion Br- će formirati određene komplekse ako reaguje sa nekim metalnim halidima poput bakar(II) bromida:

2KBr(l) + CuBr2(l) → K2[CuBr4](l)

Dobijanje[uredi | uredi izvor]

Tradicionalni metod dobijanja KBr je putem reakcije kalij-karbonata sa željeznim bromidom, Fe3Br8:

4 K2CO3 + Fe3Br8 → 8 KBr + Fe3O4 + 4 CO2

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Medicina i veterina[uredi | uredi izvor]

Antikonvulsantne karakteristike je prvi primjetio Charles Locock, na sastanku Kraljevskog medicinskog i hirurškog društva 1857 godine. Kalijum bromid se može smatrati prvim efektivnim lijekom protiv epilepsije. U to vrijeme je bilo rašireno pogrešno mišljenje da je epilepsija izazvana masturbacijom. Locock je uočio da bromid smiruje seksualno uzbuđenje te je smatrao da u tome leži njegov uspjeh u liječenju epilepsije. Sve do 1912 nije postojao efikasniji lijek protiv ove bolesti, do otkrića fenobarbitala. Kalijum bromid je često pogrešno upotrebljavan zbog ovih pogrešnih shvatanja, kao na primjer kada ga je britanska vojska dodavala svojim vojnicima u čaj, u nastojanju da njime smanji seksualne potrebe vojnika, no međutim ovo nikad nije potvrđeno.[1]

U veterini se koristi u tretmanima protiv epilepsije kod pasa, bilo kao primarni lijek ili kao dodatak fenobarbitalu, kada je njihova pojedinačna upotreba neadekvatna. Korištenje kalij bromida kod mačaka je ograničeno, jer nosi određeni rizik od upale pluća (pneumonitis).

U SAD nije odobreno korištenje KBr u humanoj medicini. U Njemačkoj nije zabranjena njegova upotreba kao antiepileptičkog sredstva naročito kod djece i adolescenata. Prodaje se pod trgovačkim nazivom Dibro-be mono. Daje zadovoljavajuće rezultate ako se koristi u propisanim dozama. Dostupan je u formi 850 mg tablete. U čovjekovom organizmu ima izuzetno dugo poluvrijeme eliminacije (vrijeme za koje se iz organizma izluči polovina unesenog lijeka) od 6 sedmica. Nisu poznata međudjelovanja ovog lijeka sa apsorpcijom ili izlučivanjem drugih antikonvulsanata.

Optika[uredi | uredi izvor]

KBr je transparentan u širokom spektru vidljive svjetlosti, od ultraljubičastih do dugih infracrvenih talasa (0,25-25 µm). Nema značajnih optičkih apsorpcionih linija u svom regionu transmisije. Koristi se za optičke prozore i prizme. Mora se držati u suhom okruženju zbog velike rastvorljivosti i higroskopske prirode. Indeks prelamanja mu je oko 1,55 pri talasnoj dužini od 1,0 µm.

U infracrvenoj spektroskopiji, uzorci se analiziraju tako što se pospu prahom kalijum bromida i presaju u obliku diska. Alternativno, uzorci se mogu analizirati kao tečni film između dva polirana diska napravljenih od KBr.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: