Panslavenske boje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalna zastava Slavena usvojena 1848. na konvenciji u Pragu

Panslavenske boje, crvena, bijela i plava, nalaze se na većini zastava slavenskih zemalja. Simboliziraju zajedničko porijeklo slavenskih naroda.

Zastava Bugarske također je nastala od panslavenskih boja, ali je kasnije plava boja zamijenjena zelenom jer se Bugarska razvijala kao poljoprivredna zemlja od osamostaljenja 1878.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Ove tri boje vode porijeklo od ruske zastave, koju je kreirao Petar Veliki po ugledu na holandsku trobojku.[2] Ovakav dizajn zastave počeo se širiti dalje po ostalim slavenskim zemljama: Rusija, Jugoslavija, Čehoslovačka, Češka, Crna Gora, Slovačka, Hrvatska, Srbija i Slovenija. S druge strane, države kao što su: Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Poljska i Ukrajina nikada nisu usvojile panslavenske boje na svojim zastavama.

Iste boje drugog značenja imaju još i zastave Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i njemačke pokrajine Schleswig-Holstein.

Zastave s panslavenskim bojama[uredi | uredi izvor]

Državne zastave
Teritorijalne zastave
Bivše zastave
Druge zastave

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.fotw.net/flags/bg.html#ori
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 7. 9. 2008. Pristupljeno 12. 2. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)