Razlika između izmjena na stranici "Akšam-namaz"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 4 bajta ,  prije 9 godina
m
Poništene izmjene koje je napravio 58.173.108.97 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Strossmayer
m (Poništene izmjene koje je napravio 58.173.108.97 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Strossmayer)
Svaki namaz počinje početnim tekbirom, kada vjernik podiže ispružene ruke u predjelu između ramena i ušiju i izgovara riječi Allahu ekber. Jedan dio muslimanske uleme (učenjaka) smatra da postoji razlika između muškog i ženskog načina obavljanja namaza pa preporučuje da muškarci dižu ruke u visini ušiju, a žene u visini ramena, dok drugi dio smatra da nema razlike između obavljanja namaza muškarcu i ženi nego preporučuju dizanje ruku u bilo koji položaj između ova dva uključujući i njih.
 
=== RekatiRekijati ===
RekatRekijat obuhvata nekoliko radnji, a to su: stajanje (kijam), pregibanje (ruku') i dva puta spuštanje na tlo (sedžda) sa pauzom.
 
Na stajanju vjernik zauzima stojeći položaj sa povezanim rukama u predjelu između prsa i pupka, i to tako da desnu ruku stavi preko lijeve. I ovdje postoji razlika u mišljenjima uleme gdje jedan dio smatra da žene trebaju da drže ruke povezane na prsima a muškarci u predjelu pupka, dok drugi dio ne pravi razliku između muškog i ženskog stajanja. Na početku vjernik može prvo proučiti neku dovu. Bosanskohercegovački muslimani tradicionalno najčešće uče tzv. Subhaneke. Ovo je moguće samo na prvom rekijatu. Nakon toga, obavezno je reći: ''„Utječem se Bogu od prokletog šejtana (đavola)“'' (ar. trans. ''„Eūzu billāhi mineššejtānir-radžīm“''), ali također samo na prvom rekijatu. Dalje se kaže ''„U ime Boga, Sveopćeg dobročinitelja, Milostivog i Samilosnog“'' (ar. trans. ''„Bismillāhir-rahmānir-rahīm“''), pa se uči prva [[sura]] iz [[Kur'an]]a - Fatiha, i nastavlja sa bar tri [[ajet]]a neke druge sure ili čitavom surom. Ovo se obavlja na prva dva stajanja. S obzirom da akšam namaz ima tri rekijata, to postoji tri stajanja. Na preostalom stajanju vjernik uči samo ''„U ime Boga, Sveopćeg dobročinitelja, Milostivog i Samilosnog“'' (ar. trans. ''„Bismillāhir-rahmānir-rahīm“'') i prvu suru iz Kur'ana - Fatihu.

Navigacija