Razlika između verzija stranice "Mletačka Republika"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m KWiki premjestio je stranicu Mletačka republika na Mletačka Republika preko preusmjerenja
No edit summary
Red 14: Red 14:
== Vladari Mletačke republike ==
== Vladari Mletačke republike ==


Na čelu Mletačke republike stajao je dužd, čiji je simbol moći bio zlatni krilati lav. Popis mletačkih vladara je podugačak, a gotovo svaki od njih ostavio je svoj trag u bogatoj i raznolikoj [[Kultura|kulturnoj]] i [[Civilizacija|civilizacijskoj]] [[Historija|historiji]] venecijanske republike.
Na čelu Mletačke republike stajao je [[dužd]], čiji je simbol moći bio zlatni krilati lav. Popis mletačkih vladara je podugačak, a gotovo svaki od njih ostavio je svoj trag u bogatoj i raznolikoj [[Kultura|kulturnoj]] i [[Civilizacija|civilizacijskoj]] [[Historija|historiji]] venecijanske republike.





Verzija na dan 16 septembar 2019 u 23:10

Mletačka republika
Serenìsima Repùblica Vèneta
697. - 1797.
Države prije:
Bizantijsko carstvo
Države poslije:
Austrijsko carstvo
Zastava Grb
Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Erakleja (697. - 742.)
Malamoko (742. - 810.)
Venecija (810. - 1797.)
Službeni jezik Latinski, Venecijanski, Italijanski
Državno uređenje Parlamentarna republika
Dužd
• 697. - 717.
Paolo Lucio Anafesto (prvi)
• 1789. - 1797.
Ludovico Manin (posljednji)
Zakonodavstvo  

Mletačka republika (italijanski: Repubblica di Venezia; venecijanski: Repùblica Vèneta) je bila srednjevjekovna aristokratska republika sa sjedištem u Veneciji. Nakon sticanja nezavisnosti od Bizantijskog carstva u 7. stoljeću, počela se naglo razvijati i jačati zahvaljujući razvitku trgovine. U težnji za ekspanzijom prema istoku, postala je veliki neprijatelj Bizantijskog carstva i glavni učesnik u njegovom rušenju 1204. godine.

Od 11. do 13. vijeka, Mletačka republika je proširila svoju vlast na Lombardiju, Dalmaciju, Peloponez, Kretu, Kipar i Egejska ostrva, a u 15. stoljeću na Padovu, Vicenzu, Veronu, Bresciu i Bergamo. Veliku korist je izvukla tokom Četvrtog krstaškog rata kada je dobila dio Konstantinopolja, jonska ostrva i neograničeno pravo trgovine. U periodu od 1205. do 1358. godine, njenu vrhovnu vlast je priznao i grad Dubrovnik. Tada je bila na vrhuncu moći i kao najveća pomorska sredozemna sila nazivana "gospodaricom mora".

Opadanje njene moći, kao i moći svih trgovačkih gradova u Sredozemnom moru, započelo je u 16. vijeku otkrićem Amerike i pomorskog puta za Indiju, jer su se pomorski putevi i svjetska trgovina pomjerili sa Sredozemnog mora na Atlantski okean. Nakon gubitka istočnih posjeda od Osmanlijskog carstva, nezavisnost gubi Kampoformijskim mirom 1797. godine, kada je Napoleon I Bonaparta ustupa Austriji.

Balkanske zemlje pod vladavinom Mlečana

Kako su Mlečani bili izvrsni pomorci, dobar dio Dalmacije, Istre, Kvarnera i Kvarnerića, pa čak i Hercegovine je kraće ili duže vrijeme bio pod kontrolom Mletačke republike.

Vladari Mletačke republike

Na čelu Mletačke republike stajao je dužd, čiji je simbol moći bio zlatni krilati lav. Popis mletačkih vladara je podugačak, a gotovo svaki od njih ostavio je svoj trag u bogatoj i raznolikoj kulturnoj i civilizacijskoj historiji venecijanske republike.


Također pogledajte

Vanjski linkovi