Predstavnički dom Bosne i Hercegovine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sastav Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine prema rezultatima izbora 2014.
     SDA (10)      SNSD (6)      SDS (5)      DF (5)      SBB (4)       Koalicija (HDZ BIH, HSS BiH, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH i HSP H-B) (4)      SDP BIH (3)
     PDP-NDP (1)      HDZ 1990 (1)      BPS (1)      Koalicija DNS, NS, SRS (1)      A-SDA (1)

 p  r  u 
Sjednica Predstavničkog doma

Prestavnički dom Bosne i Hercegovine je jedan od dva doma Parlamentarne skupštine BiH, dok je drugi Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prijedlog Ustava BiH iz aprila 2006. godine, koji nije usvojen, je i dalje predviđao etničko glasanje, što je bio razlog da neke stranke ne podrže novi ustav (npr. Stranka za Bosnu i Hercegovinu ili HDZ 1990). Također, Vijeće Evrope je podržalo ukidanje entitetskog glasanja, jer smatra da na taj način samo 7 delegata, odnosno 1/6 može blokirati usvajanje nekog zakona.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Predstavnički dom čine 42 delegata (predstavnika ili zastupnika), koji se biraju na Općim izborima svake četiri godine. 28 delegata se bira iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske. Na čelu Predstavničkog doma se nalazi Predsjedavajući Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine sa dva zamjenika, te se to rukovodstvo rotira. Članovi rukovodstva (predsjedavajući i zamjenici) moraju biti različite nacionalnosti, odnosno u rukovodstvo mora biti 1 Bošnjak, 1 Srbin i 1 Hrvat. Da bi se određeni zakon usvojio u Predstavničkom domu potrebno je najmanje 2/3 ukupnih glasova (28 glasova), a od toga mora biti najmanje 1/2 iz svakog entiteta (14 iz Federacije BiH i 7 iz Republike Srpske). Ovakav način glasanja se naziva etničko glasanje i utvrđen je članom 4 Ustava Bosne i Hercegovine i bio je jedna od tačaka Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik[uredi | uredi izvor]

Delegati[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]