Bitka od Azanulbizara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Bitka od Azanulbizara je imaginarna bitka iz trilogije Gospodar Prstenova. Azanulbizar je bio glavna kapija Morije. Nakon što je Balrog otjerao Patuljke iz Morije, tu oblast su naselili Orci. Orčki poglavar Azog ubio je patuljačkog kralja Traina, i kao odgovor na to svi Patuljci su se sakupili i vodio se Rat Patuljaka i Orka. Konačna bitka tog rata odigrala se pred Azanulbizarom. Stoga je nazvana Bitka od Azanulbizara, ili na vilenjačkom, bitka kod Nanduhiriona. Mnogi Orci koji su pobijegli od Patuljaka našli su utočišta kod Azoga i on je želio da razbije Patuljke. Na početku je sreća bila naklonjena Orcima. Dan je bio mračan i bez sunca. Bitku su preokrenuli Patuljci od Gvozdenih Brda, koji su bili stigli odmorni. Međutim, Azog je uspio da ubije kralja Gvozdenih Brda, Naina,ali su njegove trupe bile uništene. Azogu je odrubio glavu Torin Hrastoštit.