Kuća Feanorova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Feanorov heraldički znak.

Kuća Feanorova su potomci Vilenjaka Feanora. Feanor se u Valinoru oženio Vilenjakinjom Nerdanelom i imali su sedmoro djece: Maidrosa, Maglora, Kelegorma, Karantira, Kurufina i braću blizance Amroda i Amrasa. Sedmorica siova su pošli sa svojim ocem u Srednju zemlju, nakon što su položili Feanorovu Zakletvu. Laži koje je raširio Melkor stvorile su gorčinu između Kuće Feanorove i Kuća Fingolfina i Finarfina. Feanorci su odnijeli pobjedu nad Orcima i Bici pod zvijezdama, iako je Feanor poginuo. Maidros je predao titulu Visokog kralja Noldora Fingolfinu, i zbog toga se Feanorovi potomci nazivaju Obezvlašćeni. Sedmorica braće su vladala kraljevstvima u istočnom Beleriandu tokom Prvog doba sunca. Međutim, svi su poginuli u bitkama ili su izvršili samoubistva do Drugog doba. Jedini Feanorov potomak koji je živio u Drugom dobu je bio Kelebrimor, Kurufinov sin. Vladao je u Eregionu i iskovao je prstenove moći. Ubio ga je Sauron u Drugom dobu.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor