Bitna hranjiva tvar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bitne hranljive tvari – poznate i kao sintagmna tuđica esencijalni nutrijenti – su sastojci hrane koji se u tijelu datog organizma ne mogu sintetizirati, ali su neophodni za njegovo normalno funkcioniranje, tj. održavanje homeostaze. Među njima su neki vitamini, minerali, lipidi i aminokiseline.[1]

Esencijalni nutrijenati su različite za svaku vrstu. Mnogi od esencijalnih nutrijenata su potrebni samo u malim količinama, a tijelo je u stanju da ih čuva za ponovnu upotrebu. Stoga, simptomi nedostatka mogu se pojaviti dugo nakon posljednjeg uzimanja određene hranljive tvari.

Neki od esencijalnih nutrijenata mogu biti toksični u visokim dozama (vidi hipervitaminoza); na primjer, predoziranja željezom može proizvesti višak slobodnih radikala koje tijelo ne može podnijeti. Drugi se mogu uzeti u velikim količinama bez posljedica za organizam.

Spisak najbitnijih hranljivih tvari[uredi | uredi izvor]

Također pogldajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Međedović S., Hadžiselimović R., Maslić E.,. (2004). Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-673-6.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. ^ Mertz W. (1974): The newer essential trace elements, chromium, tin, vanadium, nickel and silicon. Proc. Nutr. Soc., 33: 307.

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hausman, P, 1987, The Right Dose. Rodale Press, Emaus, Pennsylvania. ISBN 0-87857-678-9