Brasília

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Brazilija)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Brasília
Brazilian Congress and Chamber of Deputies 2.JPG
Zgrada Nacionalnog kongresa
Grb Položaj
Grb općine Brasília Položaj naselja Brasília
Osnovne informacije
Država: Flag of Brazil.svg Brazil
Država Brazila: Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Brazilski federalni distrikt
Stanovništvo: 2.455.903 popis (2007)
Površina: 5.802 km2
Gustoća: 423 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 1,172 n.m.
Administracija
Guverner: José Roberto Arruda
Web stranica:

Brazilija (por. Brasília) je glavni grad Brazila i njegovo upravno središte. Smješten je u federalnom distriktu, na centralnoj 1000 metara visokoj visoravni Planalto cental, unutar savezne države Goias. Udaljen je 207 km od Goianie, 1531 km od Salvadora i 930 km od Rio de Janeira. Ima 2.282.000 stanovnika i prema broju stanovnika je četvrti grad u ovoj latinskoameričkoj državi.

Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prijestolnice u unutrašnjost već od 1891, Brasilia je osnovana 1956, na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je htio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje, i stanovništvo privući u unutrašnjost. Grad je izgrađen do 1960, te je 21. aprila iste godine inauguriran kao novi glavni grad.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Grad su projektirali urbanist Lucio Costa, arhitekt Oscar Niemeyer i pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, koji su Brasiliji namjenili tadašnja najmodernija estetska i konstrukcijska dostignuća. Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem tijelu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima samodostatni stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom.

Među znamenitostima, uglavnom Niemeyerovim projektima, ističu se Palača nacionalnog kongresa, Katedrala, te uz umjetno jezero predsjednička palača Palacio Alvorada.

UNESCO je Brasiliju proglasio mjestom svjetskog nasljeđa.

Mistika[uredi | uredi izvor]

Postoji legenda da je italijanski svećenik Don Bosco već 1883. u snu vidio futuristički grad čija lokacija odgovara današnjoj Brasiliji, a predsjednik Juscelino Kubitschek jednom je izjavio: "...vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom...", te je kasnije sam odabrao lokaciju nakon dugotrajnih letova avionom iznad Amazone.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]