Brasília

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Brazilija)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brasília
Zgrada Nacionalnog kongresa
Zgrada Nacionalnog kongresa
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Brazil.svg Brazil
Država Brazila Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Brazilski federalni distrikt
Površina
 • Ukupno 5.802 km2
Nadmorska visina 1,172 m
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno 2.455.903
Veb-sajt www.brasilia.df.gov.br

Brazilija (por. Brasília) je glavni grad Brazila i njegovo upravno središte. Smješten je u federalnom distriktu, na centralnoj 1000 metara visokoj visoravni Planalto cental, unutar savezne države Goias. Udaljen je 207 km od Goianie, 1531 km od Salvadora i 930 km od Rio de Janeira. Ima 2.282.000 stanovnika i prema broju stanovnika je četvrti grad u ovoj latinskoameričkoj državi.

Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prijestolnice u unutrašnjost već od 1891, Brasilia je osnovana 1956, na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je htio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje, i stanovništvo privući u unutrašnjost. Grad je izgrađen do 1960, te je 21. aprila iste godine inauguriran kao novi glavni grad.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Grad su projektirali urbanist Lucio Costa, arhitekt Oscar Niemeyer i pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, koji su Brasiliji namjenili tadašnja najmodernija estetska i konstrukcijska dostignuća. Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem tijelu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima samodostatni stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom.

Među znamenitostima, uglavnom Niemeyerovim projektima, ističu se Palača nacionalnog kongresa, Katedrala, te uz umjetno jezero predsjednička palača Palacio Alvorada.

UNESCO je Brasiliju proglasio mjestom svjetskog nasljeđa.

Mistika[uredi | uredi izvor]

Postoji legenda da je italijanski svećenik Don Bosco već 1883. u snu vidio futuristički grad čija lokacija odgovara današnjoj Brasiliji, a predsjednik Juscelino Kubitschek jednom je izjavio: "...vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom...", te je kasnije sam odabrao lokaciju nakon dugotrajnih letova avionom iznad Amazone.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]