Echiura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Echiura
(Podrazred anelida, razreda Polychaeta)
Urechis caupo
Sistematika
CarstvoAnimalia
PotcarstvoEumetazoa
NatkoljenoLophotrochozoa
KoljenoAnnelida
RazredPolychaeta
Sedentaria
PotklasaEchiura

Echiura (grč. echinos = bodlja + ourá = rep) su podrazred Annelida, razreda Polychaeta. Ranije su klasificirani kao neovisno koljeno, ali molekulskee analize ih pokazuju kao skupinu koja potječe od prstenastih glista. Duge su između 3 i 25 cm. Morski su organizmi, koji žive u pukotinama stijena sa pijeskom, blatom ili kamenjem. Poznato ih je oko 150 vrsta; najstariji fosil ehiuroida datira iz gornjeg karbona[1]

Anatomija ehiurida
Larve ehiurida

Obilježja[uredi | uredi izvor]

Echiura se razlikuju po (ponekad hipertrofiranom) obliku tijela. Usta u ventralnom položaju. Nedostaje im segmentacija. Unutar trepljaste cijevi, cilije su postavljene tako da polače hranu do usta. Tijelo je sa svilenastim zavojima sličnim onima na školjkama. Digestivna cijev je duža od tijela, savijena u namotajima. Imaju ekskretorne rektalne žlijezde. Nervni sistem je sa okojednjakim prstemom. Seksualni proizvodi se gomilaju na biralištima gdje sazrevaju i gdje preko gonopore izlaze napolje. Cirkulacijski sistem ima dorzalni i ventralni sud, a izmjena plinova odvija se u cijevi.

Na tijelu se, izvana uočavaju:
1 – Zaštitna kutikula,
2 – Epiderma
3 – Dva mišićna sloja.
4 – Celomska šupljina, odijeljena mezenterom u ravnini simetrije.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Razvoj je preko larve trohofora sa dva metatroka. Imaju jedan oblik mezodermne metamerizacije koja nestaje kada postane odrasla jedinka. Cijev nastaje nakon pojačanog rasta episfere.

Taksonomija[uredi | uredi izvor]

Ehiuroidi su tradicionalno tretirani kao neovisno koljeno, s obzirom na njihove anatomske osobine. Međutim, danas se smatraju grupom anelidima, uprkos nedostatku segmentacije tijela u odraslom stanju; Filogenetske analize zasnovane na sekvenciranju DNK postavljaju ehiuroide unutar annelida.[2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Echiura.
  2. ^ Struck T. H. et al. (2007): Annelid phylogeny and the status of Sipuncula and Echiura. Evolutionary Biology, 7 ( 57) BioMed Central| url = http://www.biomedcentral.com/1471-2148/7/57/abstract.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]