Plaštaši

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Plaštaši, poznati i kao morske štrcaljke, obuhvataju oko 2000 vrsta morskih životinja veoma karakterističnog izgleda i anatomije. Većina ih živi sesilnim načinom života na morskom dnu, a postoje i planktonski oblici. Tijelo im je slično punoglavcima žaba. Mnoge vrste žive u kolonijama. Tijelo odrasle jedinke je prilično jednostavne građe. Većina posjeduje nervnu cijev i hordu samo u larvenom stadiju i to u repnom dijelu tijela, pa su po tome i dobili ime urochordata, jer oura znači rep. Tijelo im je obavijeno plaštom, po čemu su i dobili ime plaštaši. Plašt je građen od celulozne materije – tunicina. Mišići i celom su veoma redukovani. Nervni sistem je znatno redukovan i sastoji se od samo jedne ganglije, smještene iznad prednjeg crijeva. Cirkulacijski sistem im je otvoren, srce ima oblik cijevi, koja naizmjenično potiskuje krv naprijed-nazad. Tjelesna tečnost im je bezbojna. Oni su hermafoditne životinje, a kod većine se pored polnog razmnožavanja, javlja i bespolno razmnožavanje pupljenjem, odnosno smjena generacija. Ovo potkolo je razvrstano u tri klase: apendikularije, koje jedine posjeduju hordu u odraslom stadiju, ascidije i salpe.