Idi na sadržaj

Filologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Filolog)

Filologija (φιλολογία 'ljubav prema riječi') jest proučavanje jezika u usmenim i pisanim historijskim izvorima; to je presjek tekstualne kritike, književne kritike, historije i lingvistike (sa posebno jakim vezama za etimologiju).[1][2][3] Filologija se također definiše kao proučavanje književnih tekstova, kao i usmenih i pisanih zapisa, utvrđivanje njihove autentičnosti i izvornog oblika, te određivanje njihovog značenja. Osoba koja se bavi ovom vrstom studija poznata je kao filolog.

U starijoj upotrebi, posebno britanskoj, filologija je opštija, pokriva uporednu i historijsku lingvistiku.[4][5]

Klasična filologija proučava klasične jezike, potekla je iz Pergamske biblioteke i Aleksandrijske biblioteke[6] oko četvrtog vijeka p. n. e., koju su nastavili Grci i Rimljani širom Rimskog/Bizantijskog Carstva. Na kraju su ga obnovili evropski naučnici renesanse, gde su mu se ubrzo pridružile filologije drugih evropskih (germanski, keltski), evroazijskih (slavistika, itd.), azijskih (arapski, perzijski, sanskrit, kineski itd.) i afričkih (egipatski, nubijski, itd.) jezika. Indoevropske studije uključuju komparativnu filologiju svih indoevropskih jezika.

Filologija, sa svojim fokusom na historijski razvoj (dijahronijska analiza), suprotstavljena je lingvistici zbog insistiranja Ferdinanda de Saussurea na važnosti sinhronijske analize. Dok se kontrast nastavio pojavom strukturalizma i naglaskom Noama Chomskog na sintaksi, istraživanja u historijskoj lingvistici često se oslanjaju na filološke materijale i nalaze.

Komparativna

[uredi | uredi izvor]

Komparativna filologija je grana filologije koja proučava odnose među jezicima. Sličnosti između sanskrita i evropskih jezika prvi put su uočene početkom 16. vijeka[7] i dovele su do spekulacija o zajedničkom jeziku predaka od koga su svi oni potekli. Sada se zove proto-indoevropski. Interesovanje filologije za drevne jezike dovelo je do proučavanja onoga što su u 18. vijeku bili "egzotični" jezici, radi svjetla koje su mogli da bace na probleme u razumijevanju i dešifrovanju porjekla starijih tekstova.

Tekstualna

[uredi | uredi izvor]

Filologija također uključuje proučavanje tekstova i njihove historije. Uključuje elemente tekstualne kritike, pokušavajući da rekonstruiše autorov originalni tekst na osnovu varijantnih kopija rukopisa. Ova grana istraživanja nastala je među antičkim učenjacima na grčkom govornom području u 4. vijeku p. n. e., koji su željeli uspostaviti standardni tekst popularnih autora u svrhu zvučne interpretacije i sigurnog prijenosa. Od tog vremena, originalni principi tekstualne kritike su poboljšani i primijenjeni na druge široko rasprostranjene tekstove kao što je Biblija. Naučnici su pokušali da rekonstruišu originalna čitanja Biblije iz varijanti rukopisa. Ova metoda je primijenjena na klasične studije i na srednjovjekovne tekstove kao način rekonstrukcije autorovog originalnog djela. Metoda je proizvela takozvana "kritička izdanja", koja su davala rekonstruisani tekst praćen "kritičkom aparaturom", odnosno fusnotama u kojima su navedene različite dostupne varijante rukopisa, omogućavajući naučnicima da steknu uvid u cjelokupnu rukopisnu tradiciju i raspravljaju o varijantama. .[8]

Srodna metoda proučavanja poznata kao viša kritika proučava autorstvo, datum i porijeklo teksta kako bi se takav tekst smjestio u historijski kontekst.[8] Kako su ova filološka pitanja često neodvojiva od pitanja tumačenja, ne postoji jasna granica između filologije i hermeneutike.[8] Kada tekst ima značajan politički ili vjerski uticaj (kao što je rekonstrukcija biblijskih tekstova), naučnici imaju poteškoća u donošenju objektivnih zaključaka.

Neki naučnici izbjegavaju sve kritičke metode tekstualne filologije,[8] posebno u historijskoj lingvistici, gdje je važno proučavati stvarno snimljene materijale. Pokret poznat kao Nova filologija odbacio je tekstualnu kritiku jer unosi uredničke interpretacije u tekst i uništava integritet pojedinačnog rukopisa, čime narušava pouzdanost podataka. Pristalice nove filologije insistiraju na strogom "diplomatskom" pristupu: vjernom izvođenju teksta tačno onako kako se nalazi u rukopisu, bez izmjena.

Kognitivna

[uredi | uredi izvor]

Kognitivna filologija je grana filologije koja proučava pisane i usmene tekstove. Kognitivna filologija ove usmene tekstove smatra rezultatom ljudskih mentalnih procesa. Ova nauka poredi rezultate tekstualne nauke sa rezultatima eksperimentalnih istraživanja psihologije i sistema proizvodnje veštačke inteligencije.

Dešifrovanje

[uredi | uredi izvor]

U slučaju književnosti iz bronzanog doba, filologija uključuje prethodno dešifrovanje jezika koji se proučava. Ovo je posebno bio slučaj sa egipatskim, sumerskim, asirskim, hetitskim, ugaritskim i luvijskim jezicima. Počevši od čuvenog dešifrovanja i prijevoda Rosetta kamena od strane Jean-François Champolliona 1822. godine, brojni pojedinci pokušali su da dešifruju sisteme pisanja drevnog Bliskog istoka i Egeja. U slučaju staroperzijskog i mikenskog grčkog, dešifrovanje je dalo starije zapise o jezicima koji su već poznati iz nešto novije tradicije (srednjeperzijski i alfabetski grčki).

Rad na drevnim jezicima Bliskog istoka je brzo napredovao. Sredinom 19. vijeka, Henry Rawlinson i drugi su dešifrovali Behistunski natpis, koji bilježi isti tekst na staroperzijskom, elamitskom i akadskom, koristeći varijaciju klinopisa za svaki jezik. Razjašnjenje klinastog pisma dovelo je do dešifrovanja sumerskog. Hetitski je 1915. dešifrirao Bedřich Hrozný.

Linear B, pismo korišteno u drevnom Egeju, dešifrovali su 1952. Michael Ventris i John Chadwick, koji su pokazali da je zabilježen rani oblik grčkog, sada poznat kao mikenski grčki. Linear A, sistem pisanja koji bilježi još uvijek nepoznati jezik Minojaca, opire se dešifriranju, uprkos mnogim pokušajima.

Nastavlja se rad na pismu kao što je Maja, sa velikim napretkom od početnih proboja fonetskog pristupa koji su zastupali Jurij Knorozov i drugi 1950-ih. Od kasnog 20. vijeka, kod Maja je gotovo u potpunosti dešifrovan, a jezici Maja su među najdokumentiranijim i najproučavanijim u Mesoamerici. Kod je opisan kao logosilabički stil pisanja, koji se može koristiti za potpuno izražavanje svake izgovorene misli.

Rasprave

[uredi | uredi izvor]

U anglosaksonskom svijetu, termin filologija za opis rada na jezicima i književnostima, koji je postao sinonim za praksu njemačkih učenjaka, napušten je kao posljedica anti-njemačkih osjećaja nakon Prvog svjetskog rata.[9] Većina zemalja kontinentalne Evrope još uvijek ima taj izraz za označavanje odjela, koledža, naziva pozicija i časopisa. J. R. R. Tolkien se suprotstavio nacionalističkoj reakciji protiv filoloških praksi, tvrdeći da je "filološki instinkt" "univerzalan kao i upotreba jezika".[10][11] U upotrebi britanskog engleskog, i u britanskoj akademskoj zajednici, filologija ostaje uglavnom sinonim za "historijsku lingvistiku", dok je u američkom engleskom i američkoj akademiji šire značenje "proučavanja gramatike, historije i književne tradicije jezika" i dalje raširenije.[12][13] Na osnovu oštre kritike Friedricha Nietzschea, neki američki naučnici od 1980-ih smatraju filologiju odgovornom za usko naučno proučavanje jezika i književnosti.[9]

Neslaganja u savremenom dobu ove grane studija su praćena sličnim načinom na koji se metoda tretira među drugim naučnicima, kao što su primijetili i filolozi R.D. Fulk i Leonard Neidorf koji su citirani rekli: „Posvećenost filologije u ovoj oblasti falsificiranju čini to je "u suprotnosti s onim što mnogi književnici vjeruju, jer je svrha filologije da suzi raspon mogućih interpretacija, a ne da sve razumne tretira kao jednake".[14] Ova upotreba falsifikata može se vidjeti u raspravi oko etimologije staroengleskog lika Unfertha iz herojske epske pjesme Beowulf.

James Turner se dalje ne slaže s načinom na koji se upotreba termina odbacuje u akademskom svijetu, navodeći da je zbog njegovog brendiranja kao "jednostavnog pristupa njihovoj temi"[15] taj termin postao nepoznat studentima sa fakultetskim obrazovanjem, što je doprinijelo stereotipima o "preispitivanju starogrčkih ili rimskih tekstova vrdljivog klasičara" i samo o "tehničkom istraživanju jezika i porodica".[16]

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ SAUSSURE, Ferdinand de (2006). Writings in general linguistics. Oxford University Press. str. 118. ISBN 9780199261444. Pristupljeno 21. 3. 2020.
 2. ^ SAUSSURE, Ferdinand de (2002). Ecrits de linguistique generale. Paris: Gallimard. ISBN 9782070761166.
 3. ^ Peile, John (1880). Philology. Macmillan and Co. str. 5. Pristupljeno 16. 7. 2011.
 4. ^ "philology". dictionary.com.
 5. ^ "philology". oxforddictionaries.com. Arhivirano s originala, 26. 12. 2016.
 6. ^ Hall, F. W. (1968). A Companion to Classical Texts. Oxford, England: Clarendon Press. str. 22–52.
 7. ^ This is noted in Juan Mascaro's introduction to his translation of the Bhagavad Gita, in which he dates the first Gita translation to 1785 (by Charles Williams). Mascaro claims the linguist Alexander Hamilton stopped in Paris in 1802 after returning from India, and taught Sanskrit to the German critic Friedrich von Schlegel. Mascaro says this is the beginning of modern study of the roots of the Indo-European languages.
 8. ^ a b c d Greetham, D. C. (1994). Textual Scholarship: An Introduction. Garland Publishing. ISBN 9780815317913. Pristupljeno 16. 7. 2011.
 9. ^ a b Utz, Richard. "Them Philologists: Philological Practices and Their Discontents from Nietzsche to Cerquiglini." The Year's Work in Medievalism 26 (2011): 4–12.
 10. ^ Tolkien, J. R. R. (1923). "Philology: General Works". The Year's Work in English Studies. 4 (1): 36–37. doi:10.1093/ywes/IV.1.20.
 11. ^ Utz, Richard. "Englische Philologie vs. English Studies: A Foundational Conflict", in Das Potential europäischer Philologien: Geschichte, Leistung, Funktion, ed. Christoph König (Göttingen: Wallstein, 2009), str. 34–44.
 12. ^ A. Morpurgo Davies, History of Linguistics (1998) 4 I. 22.
 13. ^ M. M. Bravmann, Studies in Semitic Philology. (1977) str. 457.
 14. ^ Neidorf, Leonard (2016). R.D Fulk and the Progress of Philology. Boydell & Brewer. str. 3.
 15. ^ Turner, James (2015). Philology: The Forgotten Origins of the Modern Humanities (The William G. Bowen Book 70) (jezik: English). Princeton University: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-16858-6.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
 16. ^ Turner, James (2015). Philology: The Forgotten Origins of the Modern Humanities (jezik: English). Princeton University Press. ISBN 978-0-691-16858-6.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]