Konformacijski epitop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prepoznavanje konformacijskih epitopa od pomoću B-ćelija.
Obratiti pažnju na to kako su segmenti široko razdvojeni u primarnoj strukturi stupili u kontakt u trodimenzijskoj tercijarnoj strukturi koja čini dio istog epitopa [1]

Konformacijski epitop je podjedinična sekvenca (obično aminokiselina) koju čine antigeni koji dolaze u direktan kontakt s receptorom imunskog sistema.

Antigen je svaka tvar koju imunski sistem može prepoznati kao stranu tvar. Antigeni su obično proteini koji su preveliki da bi se u celini vezali za bilo koji receptor). Zato se samo specifični segmenti, koji tvore antigen, vežu sa određenim receptorom. Takvi segmenti nazivaju se epitopi. Isto tako, samo je paratop receptora u kontaktu s epitopom.

Proteini se sastoje od ponavljanja podjedinica koja sadrža dušik, zvanih aminokiseline koje u prirodi ne postoje kao ravni lanci zvani primarna struktura, već kao presavijeno vijugave složenie petlje . Ovo posljednje je poznato kao tercijarna struktura proteina. Dakle, kad god receptor reagira s neistraženim antigenom, površinske aminokiseline koje dolaze u kontakt možda neće biti kontinuirane jedna s drugom ako je protein neodmotan. Takve diskontinuirane aminokiseline koje se sjedinjuju u trodimenzijskoj konformaciji i stupaju u interakciju sa receptorom paratopa nazivaju se konformacijski epitopi. Suprotno tome, ako se antigen razgradi, stvaraju se mali segmenti koji se nazivaju peptidi , koji se vežu sa molekulama glavnog kompleksa histokompatibilnosti, a potom kasnije i s aminokiselinama receptorskih ćelija koje su kontinuiranoj u liniji. Oni su poznati kao linearni epitopi.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Goldsby, Richard; Kindt, TJ; Osborne, BA; Janis Kuby (2003). "Antigens (Chapter 3)". Immunology (Fifth izd.). New York: W. H. Freeman and Company. str. 57—75. ISBN 0-7167-4947-5. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]