Limfopoeza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Razvoj tranzicijskih B-ćelija

Leuko(cito)poeza, leukopoeza ili limfopoeza je dio stvaranja krnih ćelija u kojem, od hematopoetskih pluripotentnih matičnih ćelija crvene koštane srži, nastaju različiti tipovi bijelih krvnih zrnaca ili leukocita, tokom diferencijacije ćelija.[1][2][3][4]

Rječnik limfopoeze
Pojam Funkcija
Antigen Svaka molekula koja može izazvati imunski odgovor
B-ćelija Limfociti koji prvenstveno proizvode antitijela
Koštana srž Koštani centri sposobni za proizvodnju svih crvenih i bijelih krvnih zrnaca kod odraslih
Citoplazma Ćelijska plazma između membrane i jedra
Diferfencijacija Stalne promjene ćelija tokom razvoja, nakon ćelijskih dioba
Granule Zrnca koja se pretežno javljaju u posebnim bijelim krvnim zrncima (granulocitima)
Hematopoeza Proizvodnja krvnih ćelija bilo kojeg tipa
Limfociti Loza bijelih krvnih ćelija
Makrofagi Mijeloidni potomci (neki mogu biti limfoidni) sa sposobnošću fagocitoze
T-ćelije Limfocitni "manadžement" imunosti
WBC Bijela krvna zrnca, za razliku od mnogo češćih crvenih krvnih zrnaca; odgovorna za odbranu (imunski odgovor)

U diobi, matične ćelije, ne formiraju se dvije ćelije kćeri, već nova matična ćelija i prekursor bijelih krvnih zrnaca. Kod odraslih, to su matične ćelije u grudnnoj kosti i u karlici, u djece u kostima ruke i noge. U zavisnosti od citokina, od ćelija prekursora formiraju se različite ćelije. U limfnim čvorovima, timusu, slezenii, krajnicima i nosnim krajnicima) i koštana srž 'naučiti' bijela krvna zrnca koje čestice pripadaju tijelu, a koje su strane čestice, koje se stoga moraju ukloniti.[4]

Mijeloblast može se razviti iz multipotentne matične ćelije, iz koje nastaje mijelocit. Promijelocit je preteča konačno formiranih neutrofilnih, bazofilnih i eozinofilnih granulocita.[4][5] Despite their remarkable ability to generate the complete suite of lymphocytes, most progenitors are not true stem cells, however, and must be continually renewed by differentiation from the pHSC stem cell.[4]

Međutim, monoblast ili limfoblast također se mogu razviti iz multipotentne matične stanice, što rezultira monocitom odnosno limfocitom. Monocit je preteča konačno formiranog makrofaga i B-ćelijskih limfocita, T-ćelije i NK-ćelija.

Ćelija Slika Dijagram Postotak Dijametar (μm) Opis
Neutrofili 65% 12–15 Odgovorni su za prvu odbranu od bakterijske infekcije i drugih upalnih reakcija. Aktivnost neutrofilnih granulocita i njihova smrt izvor su stvaranja gnoja.
Eozinofili 4% 12–15 Uglavnom se bore protiv parazitskih infekcija, pa je povećanje eozinofila indikacija infekcije parazitom ili IgE-a posredovanih imunskim odgovorom.
Bazofili < 1 % 12–15 Prvenstveno su odgovorni za alergijski i antigeni odgovor, oslobađanjem histamina koji uzrokuju upale).
Limfociti 25% 6–18 Uključuju T-limfocite (sa T-pomoćnim ćelijama i citotoksičnim T-ćelijama), B-limfocite, prirodne ćelije ubice i plazma-ćelije (koje su zapravo aktivirani B-limfociti). Oni imju ulogu u specifičnom imunskom odgovoru.
Monociti 6% 12–20 Imaju funkciju sličnu usisivačima (fagocitoza) kao neutrofili, ali žive mnogo duže, ispunjavajući memorijsku funkciju; prezentiraju patogene T-ćelijama, tako da se mogu prepoznati i ponovo uništiti. Monociti također imaju ulogu i u odgovoru na antitijela.
Makrofagi (Vidi gore) (Vidi gore) Monociti se nazivaju i makrofagi ako su migrirali iz krvi u druga tkiva.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dynamics of Cancer, page 251
  2. ^ transit cells - q.v., Also called
  3. ^ CFU-T
  4. ^ a b c d Birbrair, Alexander; Frenette, Paul S. (1. 3. 2016). "Niche heterogeneity in the bone marrow". Annals of the New York Academy of Sciences (jezik: engleski). 1370 (1): 82–96. doi:10.1111/nyas.13016. ISSN 1749-6632. PMC 4938003. PMID 27015419.
  5. ^ Stem Cell Biology, page 307

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]