Pentanol

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Pentanol
Pentan-1-ol-2D-skeletal.png Pentan-1-ol-3D-balls.png
Općenito
Hemijski spoj Pentanol
Druga imena Pentan-1-ol
Molekularna formula C5H12O
CAS registarski broj 71-41-0
Kratki opis Bezbojna tečnost
Osobine1
Molarna masa 88.15 g/mol
Agregatno stanje tečno
Gustoća 0.8144 g/cm3
Tačka topljenja -77.6 °C (195.55 K)
Tačka ključanja 137.986 °C (411.13 K)
Rastvorljivost 2.7 g/100mL
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Pentanol (n-pentanol ili pentan-1-ol) je alkohol s pet ugljikovih atoma i sumarne formule C5H11OH. Pentanol je bezbojna tekućina neugodnog mirisa. Postoji 7 strukturalnih izomera pentanola. Ester dobiven iz butanske kiseline i pentanola (pentil butirat), ima miris kajsije, dok ester dobiven iz sirćetne kiseline i pentanola (amil acetat), ima miris banane.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Pentanol se može dobiti frakcionom destilacijom sirove nafte. Da bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, u toku je istraživanje o metodama ekonomičnog dobijanja takozvanog bio-pentanola putem fermentacije biološkog otpada. Pentanol se također koristi i kao otapalo za prekrivanje CD-ova i DVD-a, a moguće ga je koristiti i kao gorivo.