Razlika između verzija stranice "Zrenjanin"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1+) (robot dodaje: he:זרניאנין
Red 87: Red 87:
[[es:Zrenjanin]]
[[es:Zrenjanin]]
[[fr:Zrenjanin]]
[[fr:Zrenjanin]]
[[he:זרניאנין]]
[[hr:Zrenjanin]]
[[hr:Zrenjanin]]
[[hu:Nagybecskerek]]
[[hu:Nagybecskerek]]

Verzija na dan 24 august 2011 u 12:24

Šablon:Infokutija naselje/Srbija Zrenjanin је najveći grad u Banatu i najveća općina u Vojvodini, Srbija.

Historija

Zrenjanin se spominje 1326. godine kao selo podignuto na tri ostrva rijeke Begej. Kasnije je bila podignuta i tvrđava, a mjesto su naselili Srbi, Nijemci, Rumuni, Italijani, Francuzi i Španci. "Veliki Bečkerek", stari naziv mjesta, postao je trgovište 1769. godine. Od 1935. godine, grad se naziva "Petrovgrad", a od 1946. godine "Zrenjanin", po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči. Grad je 1807. doživio katastrofalni požar.

Naseljena mjesta

Aradac, Banatski Despotovac, Belo Blato, Botoš, Elemir, Ečka, Zrenjanin, Jankov Most, Klek, Knićanin, Lazarevo, Lukino Selo, Lukićevo, Melenci, Mihajlovo, Orlovat, Perlez, Stajićevo, Taraš, Tomaševac, Farkaždin i Čenta.

Gradska naselja

Kultura

U gradu i okolini ima dosta kulturno-historijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Historijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolonija u Ečki sa Galerijom i mnoge škole.

Privreda

Zrenjanin je značajan industrijski centar Banata i Vojvodine. U Zrenjaninu su industrija tekstilа, tepihа, namještajа, duhanа, građevinsko-industrijski kombinat, brodogradilište na Begeju, a najveći je poljoprivredno-prehrambeni kombinat. Na rijeci Begeju iBegejskom kanalu razvijen je ribolov. Poznata su i lovišta, a pored Melenaca je i banja Rusanda (osnovana 1859).

Galerija

Vanjski linkovi