Američka Djevičanska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Američka Djevičanska ostrva
United States Virgin Islands
Zastava Američkih Djevičanskih ostrva Grb Američkih Djevičanskih ostrva
Zastava Grb
Uzrečica"United in Pride and Hope"
HimnaMarš Djevičanskih ostrva
Položaj Američkih Djevičanskih ostrva na karti
Položaj Američkih Djevičanskih ostrva
Glavni grad Charlotte Amalie
18°21′N 64°56′W / 18.350°N 64.933°W / 18.350; -64.933
Službeni jezik engleski
Etničke grupe 
Državno uređenje Ostrvske teritorije SAD-a
Joe Biden (D)
Albert Bryan (D)
• Podguverner
Tregenza Roach (D)
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
346.36 km2
• Vode (%)
zanemarljivo
Stanovništvo
• Ukupno (2020)
87.146 
252/km2 
BDP (PKM)
• Ukupno
4,068 mlrd
38.136 $ 
HDI  Povećanje 0,894 (visok) (59)
Valuta Američki dolar (USD)
Vremenska zona
Pozivni broj +1-340
Internetska domena .vi

Američka Djevičanska ostrva (engleski: United States Virgin Islands)[1] jesu ostrvska grupa Malih Antila u Karipskom moru, istočno od Portorika. Ostrva su dio Američkih ostrvskih teritorija. Glavni i najveći grad je Charlotte Amalie.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Američka Djevičanska ostrva čine tri ostrva: Saint Croix, Saint John i Saint Thomas. Krajolik je većim dijelom kamenit i brežuljkast do brdovit s vrlo malo ravnica. Najviša tačka ima 474 m.

Ostrva imaju suptropsku klimu ublaženu istočnim vjetrom s niskim postotkom vlage u zraku i neznatnim razlikama u temperaturi tokom godine. Kišno razdoblje je od maja do decembra. Ostrva leže uz Anegada - prolaz kojim prolaze brodovi na putu prema Panamskom kanalu.

Zadnjih godina su ostrva bili izloženi brojnim tropskim olujama. A s druge strane, česte su vrlo izražene suše ali i poplave, a povremeno se događaju i potresi. Na ostrvima nema izvora pitke vode.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Na ostrvima živi oko 125.000 stanovnika. 42% stanovništva su baptisti, 34% katolici i 17 % pripadaju anglikanskoj crkvi. Uz engleski koji je službeni jezik, na ostrvima se govore još španski i kreolski.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kad je Kristofor Kolumbo 1493 godine stigao do ovih ostrva, na njima su živjeli prastanovnici tih područja. Njihov broj i ljepota potakli su ga da ostrva nazove "ostrva djevica" (Santa Ursula y las Once Mil Virgines ili, kratko Las Virgines) prema legendi o svetoj Ursuli i njenih 11.000 pratilja koje su, navodno, kod Kelna prošle svoj mučeništvo.

Do 17. vijeka ova ostrva su bila u posjedu Danske. Godine 1672. su danski naseljenici osnovali na Saint Thomasu prvo naselje. Danska Zapadnoindijska kompanija i predstavnici Brandenburga sklopili su 1685. ugovor o najmu kojim je dio Saint Thomasa iznajmljen Brandenburgu. Već 1689 Brandenburg je zaposjeo Ostrvo Rakova između Saint Thomasa i Portorika.

Godine 1693. su Danci ponovo, bez ikakvog otpora, preuzeli posjede koje je Brandenburg smatrao svojima. Pruski kralj Fridrich Wilhelm I. je 13. augusta 1720. potpisao dokument kojim odstupa sva ranija brandenburška područja u Africi (Arguin/Zlatnu obalu/Ganu) i Saint Thomas (Djevičanska ostrva SAD) holandskom trgovačkom društvu. Saint Croix, koji je do tada bio francuski posjed, 1733 su kupili Danci. Robovi su se 1848. pobunili protiv Danaca.

Tokom Prvog svjetskog rata SAD su trebale pomorsku bazu u tom području, pa su kupili ta ostrva od Danske za 25 miliona dolara.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Težište privrede ostrva leži na turizmu koji u ukupnom društvenom proizvodu učestvuje sa više od 70% i zapošljava oko 70% zaposlenih. Svake godine ostrva posjećuje prosječno oko 2 miliona turista. Industrija se sastoji od rafinerija nafte i proizvodnje tekstila, elektronike, farmaceutskih proizvoda i sklapanja satova. Poljoprivreda je zanemariva. Većina prehrambenih proizvoda se mora uvoziti. Međunarodna trgovina kao i financijski sektor su mali dio privrede, ali imaju vrlo brzi rast, pa se očekuje da će njihov udio u privredi ostrva uskoro značajno porasti. Jedna od najvećih rafinerija na svijetu nalazi se na Saint Croixu.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Putna mreža ostrva duga je ukupno 856 km. Ova ostrva su jedini posjed SAD-a gdje se saobraćaj odvija lijevom stranom. Saint Thomas ima jednu od najboljih prirodnih luka Kariba. Osim toga, jako dobre su i luke u Christianstedu, Cruz Bayu i Port Alucroixu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". www.cia.gov (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 26. 12. 2018. Pristupljeno 5. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]