Maja (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Maja (grč. Μαῖα, Maĩa) je božica iz grčke mitologije, najstarija Plejada, planinska božica i božica polja. Najstarija je i najljepša Plejada.

Maja je kćerka Atlanta i Plione. Rođena je na brdu Kileni u Arkadiji, kao i njene sestre.

Hermes (u svom starijem obliku) i Maja, vaza

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

U pećini na Kileni, Maja je spavala sa Zeusom i potom rodila boga Hermesa, o čemu govori homerska himna. Njegovu majku tajno je oplodio Zeus te je ona zamotala dijete u povoje, ali je ono pobjeglo dok je spavala. Hermes je otišao u Tesaliju gdje je Apolon držao svoju stoku, ukrao mu je goveda i odnio ih u jednu pećinu u šumi blizu Pila, prekrivši tragove. U pećini je pronašao kornjaču koju je ubio, uzeo joj oklop i u njega smjestio kravlja crijeva i tako napravio prvu liru. Apolon se požalio njegovoj majci da mu je Hermes ukrao stoku, ali se Hermes već vratio u svoje povoje te Maja nije vjerovala Apolonovim riječima. Zeus se umiješao i složio s Apolonom tvrdivši da je vidio sve događaje. Hermes je zatim počeo svirati na svojoj novoj liri, a Apolon se zaljubio u taj instrument te mu je ponudio stoku u zamjenu za liru. Apolon je tada postao umjetnik na liri, a Hermes je kasnije izumio još jedan instrument, sirinks. Poslije je Apolon u zamjenu za sirinks Hermesu dao kaducej. Zbog ovog je događaja Hermes zaštitnik lopova. Maja je i odgojila Arkada, Kalistina sina, Hermesovog polubrata, te ga tako zaštitila od Herinog gnjeva (Hera je njegovu majku pretvorila u medvjeda).

Rimska mitologija[uredi | uredi izvor]

U rimskoj mitologiji Maja je obično povezivana sa božicom zvanom Maia Maiestas, također poznatom kao Fauna, Bona Dea ili Ops, moguće da je i božica proljeća. Po njoj je nazvan mjesec maj, a bili su joj posvećeni prvi i petnaesti dan tog mjeseca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: