Beta-glukan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijagram pokazuje orijentaciju i lokaciju različitih beta-glukanskih veza.
Trodimenziona struktura celuloze, β-1,4 glukan.

β-Glukani (beta-glukani) su polisaharidi D-glukoznih monomera povezanih β-glikozidnim vezama. β-glukani su raznovrsna grupa molekula koja može da varira u pogledu molekulske mase, rastvorljivosti, viskoznosti, i trodimenzione konfiguracije. Oni se javljaju najčešće kao celuloza u biljkama, mekinje žitarica, ćelijski zidovi pekarskog kvasca, kao i u pojedinim gljivama i bakterijama. Neke forme beta-glukana su korisne u ljudskoj ishrani jer daju hrani teksturu, i kao suplementarna rastvorna vlakna. Oni mogu da budu problematični u procesima vrenja.

β-glukani izvedeni iz kvasca i medicinskih gljiva imaju sposobnost modulisanja imunskog sistema. Istraživanja su pokazala da nerastvoreni (1,3/1,6) β-glukan, ima veću biološku aktivnost od rastvorenog (1,3/1,4) β-glukana.[1] Razlike u pogledu β-glukanskih veza i hemijske strukture su značajne za njegovu rastvorljivost, mod akcije, i sveukupnu biološku aktivnost.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ooi VE, Liu F (jul 2000). "Immunomodulation and anti-cancer activity of polysaccharide-protein complexes". Curr. Med. Chem. 7 (7): 715–29. PMID 10702635.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]