Grob kneza Petra Nikolića

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Knez Petar Nikolić sin je kneza Vladislava i majke Stanislave iz humske vlasteoske porodice Nikolići. Njegov grob nalazi se u nekropoli knezova Nikolića u Vranjevom Selu kod Neuma. Unutrašnjost groba sadrži skelet dužine 175 cm, ali bez pratećih grobnih nalaza ili sadržaja.

Nad grobom se nalazi stećak u obliku sanduka sa natpisom i heraldičkom predstavom. Tekst ćirilskog natpisa glasi: A SE LEŽI KNEZ' PET'R' KNEZ' VLADISLAVA SIN'. Svojim paleografskim osobinama natpis se smješta u 14. i 15. vijek. Ispod natpisa je kompozicija heraldičkih motiva (štitova, orlova i zastava). Centralno mjesto u heraldičkoj kompoziciji je štit sa predstavom heraldičkog orla, a ustvari to je grb humske vlasteoske porodice Nikolići.