Nekropola stećaka Boljuni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Nekropola stećaka Boljuni, nalazi se u naselju Bjelojevići udaljenom 15 kilometara od Stoca, prema Hutovo Blatu.

U nekropoli se nalazi 269 stećaka. Smještena je u ravnici, ispod seoskih kuća i raspoređena u dvije skupine, na rastojanju od oko 400 metara. Prema oblicima najviše je sanduka - 176, potom ploča - 82, pa sljemenjaka - 12 i 4 krstača. Od tog su broja ukrašena 92 stećka (34 %). Na nekropoli su djelovala dvojica istaknutih umjetnika Grubač i Semorad. Smatra se da su Boljuni bili važan klesarski, tj. umjetnički centar. Na području Boljuna živjeli su pripadnici donjevlaškog plemena Boljuna, naročito na području Bjelojevića. Početak nekropole potječe iz druge polovine 14., najveći dio stećaka je iz 15, a mlađi stećci pripadaju 16. vijeku.

Po mnogim segmentima proučavanja stećaka, ova nekropola pripada najzanimljivijim nekropolama. Sa 19 očuvanih natpisa zauzima najznačajnije mjesto među nekropolama u Bosni i Hercegovini.

Na boljunskim stećcima najčešći ukras je krst, a potom povijena lozica s trolistom, štit s mačem, kao i rozete, potom razne bordure, polumjesec, scene lova, turniri, kola, itd.

Izvorni motivi Boljuna su: lav, žena sa djetetom u narjučju, stilizirane rozete, fantastične životinje u vidu guštera i kolo sa kolovođom koji jaše na jelenu.[1]

Historijsko područje- nekropola stećaka I i II Boljuni proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[2]

Fotografije[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić: UREĐENJE NEKROPOLE STEĆAKA U BOLJUNIMA
  • Šefik Bešlagić, Svjetlost, Biblioteka kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine, Sarajevo 2004, 304 str. –LEKSIKON STEĆAKA

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Šefik Bešlagić: STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST". Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  2. ^ "nekropola stećaka I i II Boljuni". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 8. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]