Muzika u srednjovjekovnoj Bosni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Razvoj muzike u Bosni i Hercegovini pripada manje poznatim sferama kulturnog života, naročito u najstarijim vremenima. Život starih Bosanaca se nije odvijao bez muzike, ali podaci o njenom upražnjavanju su oskudni. Tek u razvijenom srednjem vijeku podaci su konkretniji, ali i tada samo za povlaštene feudalne slojeve bosanskog društva.

Osnova za sagledavanje muzike nalazi se u naglom razvoju ritersko-dvorjanske kulture na dvorovima vladara i velmoža. U praćenju tih novih običaja i tokova evropske kulture koji su se primjenjivali i produbljivali u Bosni nalaze se i elementi muzičke kulture. Kao i njihovi savremenici u Evropi i bosanski vladari i velmože okružuju se na svojim dvorovima raznoraznim zabavljačima i umjetnicima radi zabave, razonode, ali i pokazivanja raskošnog šarenila koje nudi statusni izraz najuglednijih predstavnika. Pored inostranih muzičara i zabavljača pojavljuju se i domaći stvaraoci (frulaši, trubači, dobošari, lautaši, gajdaši i drugi) koji vremenom prerastaju u profesionalne predstavnike svoga umijeća i zanata. Muzičari djeluju putem družina, u ekipama koje zajedno sa glumcima i zabavljačima po ugovoru nastupaju kod bosanskih vladara i velikaša. Omiljeni su u vrijeme istaknutih proslava, kao što su rođenja nasljednika, krunisanja, vjenčanja, a i sastajanja susjednih velikaša pred kojima se i muzikom prezentira bogatstvo, status i ukus sredine.

Poznato je da su profesionalni muzičari dolazili iz Dubrovnika u Bosnu, ali i da su bosanski umjetnici odlazili u Dubrovnik, naročito u vrijeme tamošnje najveće proslave dana dubrovačkog zaštitnika svetoga Vlaha (na 3. februar).

Malo se zna o muzičkom stvaralaštvu kao dijelu liturgijskog obreda među različitim bosanskim vjerskim krugovima i među nižim društvenim slojevima stanovništva u Bosni. No, i oni su se oraspoložavali muzikom po narodnim običajima i uz svoje domaće umjetnike vješte frulama.