Na bosanski način

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Na bosanski način je termin kojim se izrada i stil kulturnih i umjetničkih proizvoda nastalih u srednjovjekovnoj Bosni prepoznavao i razlikovao u drugim sredinama. Radi se o najbolje prezentiranim elementima bosanskog stila kao svojevrsne tekovine jednog prostora u bogatoj lepezi opće srednjovjekovne civilizacije.

Posebnim navođenjem da su urađeni na bosanski način (ad modum bosnensem) proizvodi nastali u Bosni prepoznaju se u drugim sredinama (Dubrovnik, Zadar, Split, Venecija) i razlikuju se od drugih istovrsnih proizvoda iz različitih sredina. Radi se o bogato ukrašenim dragocjenostima i predmetima opće upotrebe (srebreni pojasevi, srebreno i zlatno prstenje, srebreni pladnjevi). Predmeti urađeni na bosanski način dospijevali su u druge sredine najčešće kupovinom jer su bili traženi, pored stilskih karakteristika i zbog činjenice da su bili izrađeni od plemenitih metala. Polazišta za podatke o predmetima izrađenim na bosanski način pružaju radovi koje su napisali Marko Šunjić i Desanka Kovačević-Kojić.