Bosanski stil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bosanski stil je termin kojim su označeni proizvodi kulturnog i umjetničkog djelovanja nastali u srednjovjekovnoj Bosni.


U srednjovjekovnoj Bosni prelamali su se raznovrsni kulturni i umjetnički dometi iz različitih vremena i sredina. Uz primjese starijih i zatečenih ilirskih, iliroromanskih, germanskih, te donesenih avarskih i slavenskih tekovina, u novoj sredini Bosanci su imali najjače civilizacijske uticaje bizantskog, franačkog, ugarskog, italijanskog, i uopće istočnoevropskog, zapadnoevropskog i mediteranskog civilizacijskog kruga. Svi ti uticaji i primjese pojavljuju se u svim sferama života kao prihvaćani oblici naprednog društvenog i duhovnog primjenjivanja u praksi, kojom se Bosna priključuje sastavnici srednjovjekovnih civilizacija.

Pored primanja, prisvajanja i primjene tih uticaja Bosna se prepoznaje i putem njihovog modificiranja te po svom vlastitom izrazu djelovanjem domaće sredine. U oba slučaja i učešćem u aktualnim tokovima i samostalnim djelovanjem radi se o posebnom i prepoznatljivom izražavanju koje se naziva bosanskim stilom.

Bosanski stil se manifestira u svim oblicima kulturnog i umjetničkog djelovanja (u različitim tehnika i na različitim materijalima: u arhitekturi, na stećcima, plastici, metalu, primjenjenoj umjetnosti i dr.). Naročitim se prepoznaje u drugim sredinama u proizvodima koji su posebno prepoznavani i zasebnim izrazom navođeni da su izrađeni na bosanski način. Polazišta za saznanja o bosanskom stilu u srednjem vijeku nalaze se u Kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine (Nada Miletić, Pavao Anđelić), radovima Marian Wenzel i Vesne Mušeta-Aščerić. Kao izraz kulturnog i umjetničkog djelovanja bosanski stil se prepoznaje i u drugim historijskim epohama.