Trg (srednjovjekovna Bosna)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trg u srednjovjekovnoj Bosni predstavlja vrstu naselja.

Tipologija naselja u srednjovjekovnoj Bosni nije do kraja izvršena. Razlozi za to su i njihovo nedovoljno poznavanje. Pisane građe je malo, a kada su materijalni ostaci u pitanju, pored toga što nedostaju arheološka istraživanja, oni su prekriveni čitavim nizom kasnijih urbanih dostignuća koji su prekrili vidljive tragove ljudske egzistencije iz najranijih vremena.

Trg predstavlja prijevod latinskog izraza forum koji se uz pojedina naselja pominje u srednjovjekovnoj Bosni. To su Goražde, Drijeva, Prijepolje i druga naselja koja nisu imala utvrđeni (tvrđavski) karakter nego su se razvijala kao ekonomski centri, a koje su štitile udaljene tvrđave i utvrde. Trgovi su bili prije svega trgovačka središta, ciljevi karavana sa trgovačkom robom i mjesta na kojima se trgovalo robama široke potrošnje. Trgovi se razvijaju na čvorištima puteva, u blizini rudnika, tvrđava, utvrda, upravnih (političkih, administrativnih) i vjerskih središta u srednjovjekovnoj Bosni.