Sankova posuda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sankova posuda predstavlja pozlaćenu srebrenu posudu (zdjelu) sa tucanim i urezanim ukrasima. Promjera je 17,6 cm, a nalazi se u Metropolitan muzeju u New Yorku. Posuda liči na rustikalnu verziju zdjela francuske tradicije. Uzima se da je posuda nastala u srednjovjekovnoj Bosni i da je izraz bosanskog stila u umjetnosti u metalu srednjovjekovne Bosne. Sankova posuda spaja ključne elemente francuskog hanapa (zdjele) iz prve polovine 14. vijeka sa detaljima lokalne bosanske tradicije.

Ova posuda se pripisuje kaznacu Sanku Miltenoviću (1335-1372) humskom vlastelinu i dvorjaniku bosanskog bana Tvrtka I Kotromanića. Posuda (zdjela, činija) ima natpis koji priziva svetio trojstvo, navodi vlasnika čaše ('sija čaša Sinakova') i izražava nadu da će svakog tko iz nje pije Bog razveseliti, ali na siromahe ne smije zaboravljati.