Kulina (Foča)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kulina je lokalitet sa srednjovjekovnim bosanskim utvrđenim gradom.

Kulina se nalazi kod Donjeg Budnja iznad kanjona rijeke Bistrice u općini Foča. Osnovu utvrđenja čine bedemi koji zatvaraju plato u dužini od oko 65 metara. U sjeverozapadnom dijelu otkriveni su tragovi četiri polukružne kule prečnika 2,5 metara. Utvrđenje je imalo dvije pravougaone građevine (dimenzija 4x9 metara) i cisternu. Tu se nalaze i dvije kamene stolice. Tvrđava je građena u 14-15. vijeku. Prema toj dataciji pripadala je vremenu vlastele Kosače. Ne pominje se u dosad poznatim pisanim izvorima. Pretpostavka je da je u pitanju tvrđava Žir, pomenuta u dvije povelje za Stjepana Vukčića 1448. i 1454. godine (Castrum Syr; Civitate Zyr).