Joseph Bonaparte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Josip Bonaparte)
Josip
Kralj Španije
Vladavina6. juni 1808. - 11. decembar 1813.
PrethodnikFerdinand VII
NasljednikFerdinand VII
Kralj Napulja
Vladavina30. mart 1806. - 6. juni 1808.
PrethodnikFerdinand I
NasljednikJoakim Murat
SupružnikJulie Clary
DjecaZénaïde Laetitia Julie Bonaparte
Charlotte Napoléone Bonaparte
DinastijaBonaparte
OtacKarlo Bonaparte
MajkaLetizia Ramolino
Rođenje7. januar 1768
Korzika
Smrt28. juli 1844
Firenca

Josip Bonaparte (7. januar 1768 - 28. juli 1844) bio je stariji brat francuskog cara Napoleona Bonapartea, koji ga je postavio na prijestolja Napulja (1808. godine) i Španije (1813. godine).

Porodica[uredi | uredi izvor]

Rođen je 7. januara 1768. godine u Corteu na Korzici, kao Giuseppe Buonaparte. Sin je Carla Buonapartea i Letizie Ramolino. Kao pravnik, političar i diplomat, služio je u Vijeću petstotina, te kao francuski ambasador u Rimu. Oženio je Julie Clary 1. augusta 1794. godine u Cuges-les-Pins. Par je imao dvoje djece, Zénaïde i Charlotte, a Joseph je imao još dvoje vanbračne djece sa Mariom Giluiom, groficom od Atrija. Zakonite kćerke pokušao je, bez uspjeha, postaviti na španski tron.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Napoleon mu je pravo dao vojnu kontrolu nad Napuljom, a zatim ga proglasio napuljskim kraljem. Dvije godine kasnije Napoleon je napuljskim kraljem proglasio Joakima Murata, muža svoje sestre, nakon što je Josipu osigurao španski tron.

Josip je stigao u Španiju baš kada su njome bjesnili protesti protiv francuske vlasti. Povukao se na sjever Španije odakle je želio abdicirati i zamijeniti španski tron za napuljski, ali Napoleon je vjerovao da će moći uspjeti uspostaviti red u Španiji. Josip nikada nije uspostavio kontrolu nad Španijom.

Za vrijeme njegove vladavine u Španiji, osamostalila se kolonija Venecuela, prva u nizu latino-američkih država koje su se otcijepile od Španskog carstva. Nakon ovoga poraza Josip je abdicirao i vratio u Francusku.

Posljednje godine i smrt[uredi | uredi izvor]

Nakon smrti Napoleonovog sina, Napoleona II, bonapartisti su ga vidjeli kao legitimnog nasljednika francuskog carskog trona. Josip se nije nikada potrudio da sjedne na francuski tron; umjesto toga, preselio je u Sjedinjene Američke Države. Neko vrijeme je živio u New Yorku i New Jerseyu, da bi zatim odselio i umro u Firenci, 28. jula 1844.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]