Joseph Bonaparte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Josip Bonaparte)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Josip
Esménard - Portrait en buste de Joseph Bonaparte.jpg
Kralj Španije
Vladavina 6. juni 1808. - 11. decembar 1813.
Prethodnik Ferdinand VII
Nasljednik Ferdinand VII
Kralj Napulja
Vladavina 30. mart 1806. - 6. juni 1808.
Prethodnik Ferdinand I
Nasljednik Joakim Murat
Supružnik Julie Clary
Djeca Zénaïde Laetitia Julie Bonaparte
Charlotte Napoléone Bonaparte
Dinastija Bonaparte
Otac Karlo Bonaparte
Majka Letizia Ramolino
Rođenje 7. januar 1768
Korzika
Smrt 28. juli 1844
Firenca

Josip Bonaparte (7. januar 1768 - 28. juli 1844) bio je stariji brat francuskog cara Napoleona Bonapartea, koji ga je postavio na prijestolja Napulja (1808. godine) i Španije (1813. godine).

Porodica[uredi | uredi izvor]

Rođen je 7. januara 1768. godine u Corteu na Korzici, kao Giuseppe Buonaparte. Sin je Carla Buonapartea i Letizie Ramolino. Kao pravnik, političar i diplomat, služio je u Vijeću petstotina, te kao francuski ambasador u Rimu. Oženio je Julie Clary 1. augusta 1794. godine u Cuges-les-Pins. Par je imao dvoje djece, Zénaïde i Charlotte, a Joseph je imao još dvoje vanbračne djece sa Mariom Giluiom, groficom od Atrija. Zakonite kćerke pokušao je, bez uspjeha, postaviti na španski tron.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Napoleon mu je pravo dao vojnu kontrolu nad Napuljom, a zatim ga proglasio napuljskim kraljem. Dvije godine kasnije Napoleon je napuljskim kraljem proglasio Joakima Murata, muža svoje sestre, nakon što je Josipu osigurao španski tron.

Josip je stigao u Španiju baš kada su njome bjesnili protesti protiv francuske vlasti. Povukao se na sjever Španije odakle je želio abdicirati i zamijeniti španski tron za napuljski, ali Napoleon je vjerovao da će moći uspjeti uspostaviti red u Španiji. Josip nikada nije uspostavio kontrolu nad Španijom.

Za vrijeme njegove vladavine u Španiji, osamostalila se kolonija Venecuela, prva u nizu latino-američkih država koje su se odcijepile od Španskog carstva. Nakon ovoga poraza Josip je abdicirao i vratio u Francusku.

Posljednje godine i smrt[uredi | uredi izvor]

Nakon smrti Napoleonovog sina, Napoleona II, bonapartisti su ga vidjeli kao legitimnog nasljednika francuskog carskog trona. Josip se nije nikada potrudio da sjedne na francuski tron; umjesto toga, preselio je u Sjedinjene Američke Države. Neko vrijeme je živio u New Yorku i New Jerseyu, da bi zatim odselio i umro u Firenci, 28. jula 1844.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]