Mustafa I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mustafa I

Mustafa I (1592. - 20. januar 1639.), osmanlijski sultan

Mustafa I postaje osmanlijski sultan nakon smrti brata Ahmeda I 22. novembra 1617. godine.

Greška u takvoj odluci rukovodećih istanbulskih krugova je veoma brzo uočena, pa već sljedeće godine dolazi do puča kojim se on smjenjuje. Njegov nasljednik tada postaje Osman II sin Ahmeda I.

U neočekivanom obratu sudbine 20. maja 1622. godine dolazi do novog puča kada je ubijen Osman II, a maloumni Mustafa I se pobjedonosno vraća na vlast. Ipak kao što je ta situacija za državnu vrhušku postala neprihvatljiva tokom njegove prve vladavine sada se to ponavlja.

U državnom udaru 1623. godine na vlast dolazi drugi maloljetni sin Ahmeda I Murat IV. Ostatak života Mustafa I proživljava u zlatnom prinčevskom kavezu u kojem je proveo i većinu svoga djetinjstva.