Mustafa IV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mustafa IV
Mustafa IV.jpg
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina 29. maj 1807. - 28. juli 1808.
Prethodnik Selim III
Nasljednik Mahmud II
Supružnik Sevkinur Kadin
Sejare Kadin
Pejkidil Kadin
Otac Abdul Hamid I
Majka Ajše Senijeperver sultanija
Rođenje 8. septembar 1779.
Smrt 16. novembar 1808. (u 29. godini)

Mustafa IV (osmanlijski turski: مصطفى رابع Muṣṭafā-yi rābi; 8. septembar 1779. - 16. novembar 1808. Istanbul)[1] je bio sultan Osmanlijskog Carstva od 1807. do 1808. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mustafa IV je rođen u Konstantinopolju kao dijete sultana Abdul Hamida I i Nukhatseze Hanim Efendi. Njegova majka je bila odgovorna za njegovo obrazovanje, ali je Mustafa radije uživao u životu nego se fokusirao na svoje obrazovanje.

Međutim, kada se digla janjičarska buna protiv sultana Salim III, Mustafa je prevario sultana i podržao janjičare, koji su ga postavili za novog vladara. Međutim, simpatije prema sultanu Selimu su još bile prisutne, te je 1808. godine armija pod vodstvom Mustafe Bayrakdara krenula prema Istanbulu, kako bi na prijestolje vratila sultana Selima II. Kao odgovor na to, Mustafa je naredio da se Selim likvidira, kao i njegov drugi brat, Mahmud. Tako bi Mustafa bio jedini preostali muški član sultanske linije, te se nadao, da će ugušiti pobunu eliminirajući druga dva legitimna kandidata za prijestolje. Selim je ubijen, a njegovo tijelo je bačeno pred pobunjenike uz podrugivanje. Mustafa ne na kraju ipak bio zbačen sa vlasti. Njegov zamjenik na vlasti bio je Mahmud, jer je izbjegao pogubljenje skrivajući se. Mustafa je osuđen na smrt nešto kasnije, te iste godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mustafa IV | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-02-19.