Sulejman II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sulejman II
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina8. novembar 1687. - 22. juni 1691.
PrethodnikMehmed IV
NasljednikAhmed II
DinastijaOsmanlije
OtacIbrahim Padišah
MajkaSaliha Dilaşub Sultan
Rođenje15. april 1642
Smrt22. juni 1691

Sulejman II (osmanlijski turski: سليمان ثانى Süleymān-i sānī; 15. april 1642 - 22. juni 1691) bio je sultan Osmanlijskog Carstva od 1687. do 1691. godine.[1] Tokom vladavine, Sulejman II i njegov veliki vezir Fazil Mustafa paša Čuprilić su uspješno sproveli fiskalne i vojne reforme koje su preokrenule ishod rata protiv Svete Lige i ponovno zauzeli Beograd 1690. godine.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Sulejman II je bio sin sultana Ibrahima I i Katarine, srpkinje koja nakon prelaska na islam dobija ime Saliha Dilaşuba. Kao mlađi brat sultana Mehmeda IV (1648. - 1687.), Sulejman II je rođen u Topkapi palači u Carigradu i proveo je većinu svog života u kavezu, nekoj vrsti luksuznog zatvora za prinčeve unutar Topkapi palače (osmišljen je kako bi se osiguralo da niko ne može organizirati pobunu).

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Sulejman II postaje sultan 1687. godine nakon svrgavanja brata Mehmeda IV. Razlog bratovog svrgavanja bio je katastrofalni rat s Austrijom koji se nastavio tokom cijele kratke vladavine Sulejmana II.

Kao mlađi brat Mehmeda IV, Sulejman je većinu svog života proveo u kavezu, neka vrsta luksuznog zatvora za prinčeve krvno vezanih sa Topkapijskom palačom (zatvor je napravljen da se onemogući bilo kakva organizacija pobune).

Kada je delegacija došla u njegovu ćeliju 8. novembra 1687, nudeći mu tron nakon ubistva njegovog brata 1687, Sulejman je mislio da ga žele ubiti. Jedva su ga ubijedili da izađe van palače kako bi mu predali mač halife.

Jedva sposoban da preuzme kontrolu nad carstvom, Sulejman je ipak izabrao Ahmeda Faizil Köprülüa za Velikog vezira. Pod Köprülüovim vodstvom, Osmanlije su zaustavile austrijski ulazak u Srbiju i uništile pobunu Bugara. Tokom pokušaja ponovnog osvajanja Ugarske, Köprülü je savladan i ubijen od carskih trupa pod vodstvom Louis William od Badena kod Szlankamena 1690.

Smrt 1691. godine ga ipak spašava od negativnih posljedica toga posljednjeg vojnog poraza.

Naslijedio ga je brat Ahmed II.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - SULEYMAN II". www.osmanli700.gen.tr. Pristupljeno 19. 3. 2016.